ANNONS:

 
 
 
Polistidningen nummer 3 delades ut runt den 15 juni. Därefter kommer nästa nummer 9 september. Komplett ugivningsplan finns här.
 

Lenas ledare

"Brottsligheten
tar helt enkelt
inte semester"

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 
 

Arkiv

Tack för de två
bästa aprilskämten
i svensk polishistoria

Publicerad 2006-05-11

Insänt Först en vintermössa som mycket få kommer att använda på grund av att den är precis lika ful och otymplig som den äldre modellen. Och nu poliser som tillåts bära turban och slöja.

För en tid sedan gjorde vi en husrannsakan och rapporterade 9 personer mellan 15-20 år för narkotikabrott och tog 40 gram hasch i beslag. En av 15-åringarna frågade mig ”har du inget viktigare för dig”. Svaret på frågan var självklart, bekämpning av narkotikabrott är viktigt för att vårt samhälle skall fungera.

Min fråga till Rikspolisstyrelsen är kort och gott, tycker ni att det står i proportion att lägga månader av arbete för vintermössor, turbaner och slöjor när det finns så mycket annat som är viktigare inom polisen att besluta om och lägga pengar på? Har ni inget viktigare för er?

Jag jobbar i de mer segregerade områdena i Stockholm och ser mycket positivt på mångfald inom polisen. Rikspolisstyrelsen verkar dock tro att polisen skall öka mångfalden genom att tillåta turban och slöja. Politiskt kan jag hålla med om att det låter mycket bra. Hur det ser ut i verkligheten är förstås en annan sak. Det känns som om ni sitter i sammanträdesrummet dag ut och dag in och har tagit beslut därefter. I min värld ska en polis vara neutral, det finns inte utrymme att visa öppet vilken religion man tillhör. Mina erfarenheter på gatan är att vissa etniska grupper tycker det skulle vara stötande att poliser inte går neutralt klädda.

Samtliga människor med invandrarbakgrund som jag pratat med bryr sig inte om de får bära turban eller inte om de skulle bli poliser. Dessa människor bryr sig mer om att inte rekryteras in i något kriminellt gäng och få godkänt i skolan/komvux, för att sen klara testerna till polisskolan. Det är vi poliser på gatan som dessa människor träffar, det är vi som får frågorna, det är vi som uppmuntrar dessa människor att satsa på ett givande yrke. Hade ni satsat denna kraft som ni lagt i dessa två frågor på oss i stället så är jag övertygad om att det hade blivit en ökad mångfald inom polisen.

Tack för ordet

Polis från gatan