Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

I Tyskland är det delstaterna som styr över polisen. Det innebär bland annat att utbildning, uniformer och arbetsförhållanden kan se väldigt olika ut i olika delar av landet. Och den polis som skulle vilja flytta och jobba i en annan delstat måste hitta någon att byta med.I Tyskland är det delstaterna som styr över polisen. Det innebär bland annat att utbildning, uniformer och arbetsförhållanden kan se väldigt olika ut i olika delar av landet. Och den polis som skulle vilja flytta och jobba i en annan delstat måste hitta någon att byta med.

Tanja Rieger är stressad. Klockan är bara halv åtta på morgonen men tempot är redan högt och det kommer att bli en lång dag. I jobbet som polis vid avdelningen för ”Öffentlichkeitsarbeit” i Düsseldorf ingår just den här dagen att vara värd för en temakväll om kvinnors situation inom polisen. Allt är inte riktigt på plats än, telefonen ringer och Tanja Rieger försöker dirigera medarbetarna så gott det går, samtidigt som vi pratar i ett kontorsrum i den stora kolossen som kallas ”Polizeipräsidium” i Düsseldorf.

Måste tjänstgöra i insatsstyrkan

När jag möter Tanja Rieger ser hon ut som vilken polis som helst i grön och beige uniform med en käck vit mössa. Men för bara något år sedan såg hon annorlunda ut. Då var hon en av poliserna i delstatens insatsstyrka, med militärgröna combatliknande kläder och basker. I delstaten Nordrhein-Westfalen, där Düsseldorf är huvudstad, måste i stort sett alla poliser tjänstgöra åtminstone en period på tre år i insatsstyrkan.

När Tanja Rieger var klar med utbildningen jobbade hon först ett år i som utryckningspolis i södra delen av Düsseldorf innan hon kom till insatsstyrkan, där hon stannade i två treårsperioder.

– Då var det viktigt att hålla sig i form, vi tränade mycket för att till exempel orka med att springa bredvid och eskortera transporter med atomsopor när det var demonstrationer, berättar Tanja Rieger.

En polis per 400 invånare

Polismyndigheten i Nordrhein-Westfalen är Tysklands största med omkring 40 000 poliser anställda. Sammanlagt finns det mellan 180 000 och 200 000 poliser i Tyskland. Det betyder att det går ungefär en polis på 400 invånare, lite olika beroende på i vilken del av landet det gäller. De senaste åren har polisen, precis som många andra offentliga verksamheter i Tyskland, varit utsatt för stora besparingskrav. Krisen i tysk ekonomi är djup och företrädare för både polis och fackliga organisationer är bekymrade över vilka effekter det får på polisen.

Det är inrikesministeriet i de olika delstaterna som beslutar över polisen. Ytterst ansvarig är inrikesministern, men det finns inte någon samordnande, övergripande polismyndighet. Undantagen är Bundespolizei och Bundeskriminalamt, som verkar över hela landet. Bundespolizei står för gränsskydd och har det polisiära ansvaret för flygplatser och järnväg medan Bundeskriminalamt närmast kan jämföras med en kombination av vår säkerhetspolis och rikskrim.

Måste hitta någon att byta med

Att polisen styrs av varje delstat för sig innebär för det mesta inga problem. Polismyndigheterna samarbetar i den mån de behöver, som till exempel under sommarens fotbolls-VM. För den enskilde polismannen kan det dock bli bekymmersamt, om han eller hon till exempel skulle vilja flytta till en annan del av landet, till en annan delstat. Då krävs det att en polis från den delstaten vill byta, vilket inte alltid är så enkelt. Det kan ta flera år innan man kan flytta.

Tanja Rieger har dock inte några planer på att flytta till någon annan del av Tyskland. Det är här i Nordrhein-Westfalen hon har vuxit upp, utbildat sig på polisskolan, jobbar och har sin familj. Däremot är hon lite sugen på att byta arbetsuppgifter. Kanske blir det en vidareutbildning för att kunna få högre tjänster. Eller så kanske hon går tillbaka till yttre tjänst och börjar jobba vid utryckningen igen.

– Men på längre sikt vill jag jobba med ungdomar, gärna förebyggande. Jag gillar att jobba nära människor och ha ett omväxlande jobb, det är en stor fördel med att vara polis. Det går att hitta något som passar den egna personligheten och det man vill göra, säger Tanja Rieger.

Polisen på gatan

Namn: Tanja Rieger, 30 år

År i yrket: 9

Jobbar: Vid polismyndigheten i Düsseldorf, just nu med intern och extern information. Dessförinnan sex år i insatsstyrkan och ett år vid utryckningen i Düsseldorf.

Arbetstid: Dagtid, måndag till fredag, oftast mellan 06.30 och 16.00.

Lön efter skatt: Ungefär 1900 E i månaden (behöver inte betala sjukförsäkringen själv).

Utbildning: Treårig polisskola, började 1995.

Bäst med jobbet: Att man har med människor att göra. Omväxlande och varierande arbetsuppgifter.

Sämst: Byråkratin inom tyska polisen. Väldigt mycket regler som styr arbetet in i detalj.

Om facket

Det finns tre fackförbund för de tyska poliserna. Det dominerande är ”Gewerkschaft der Polizei” (GdP), där är omkring 70 procent av de tyska poliserna anslutna. GdP tillhör den tyska motsvarigheten till LO. GdP vänder sig till alla poliser medan de två övriga polisfacken är mer specialiserade. Det ena är för chefer eller andra med högre befattningar medan det andra främst är till för kriminalpoliserna.

Snabbfakta Tyskland

Folkmängd: 82 miljoner
Yta: 357 000 km2 (Sverige 449 964 km2)
Huvudstad: Berlin (3,5 miljoner invånare inklusive förorter)
Statsskick: Förbundsrepublik med 16 delstater
Valuta: Euro
Big Mac-index: Big Mac & Co kostar 4,99 Euro

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser