Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Effektiviteten ökade när polisen i norra Värmland införde nya arbetsmetoder. Andra myndigheter visar nu intresse för systemet som bygger på idrottstänkande och kommissioner.Effektiviteten ökade när polisen i norra Värmland införde nya arbetsmetoder. Andra myndigheter visar nu intresse för systemet som bygger på idrottstänkande och kommissioner.

Torsby hör, med Värmlandspolisens vokabulär, till samverkansområde norr. Här styr Peter Åkerström och Rolf Wadman polisarbetet sedan 2005. Då ombads de av sina kollegor att söka tjänsterna som polisområdeschef respektive tillförordnad chef. Det första de gjorde var att införa arbete i kommissioner.

– Jag körde radiobil fram tills jag kom hit och det var kul att få testa lite av idéerna som jag funderat på under många år, säger Peter Åkerström.

Han har ett förflutet som släggkastare och det är omöjligt att missa någon längre stund att idrotten fortfarande betyder mycket i hans liv. Först visar Peter Åkerström gymmet som är inrett på vinden till Torsbys k-märkta polishus. Själv använder han det inte för tillfället.

– Jag är träningsperiodare, men för några år sedan bänkade jag 160 kilo.

Sedan närmar han sig med hjälp av idrottstermer vad kommissionssystemet egentligen går ut på.

– Det säger ju sig självt, att sätta en 62-åring på att jobba med ungdomsproblem är som att tvinga en maratonlöpare att hoppa stav.

Inget nytt

Kommissioner, grupper eller avdelningar är olika ord för samma företeelse. Enligt Peter Åkerström är det ingenting nytt han har kommit på. Snarare handlar det om en helhetssyn och om att konsekvent tillämpa en modell. Det handlar om målsättning, träning och uppföljning – med idrotten som förebild. Åsikten att polisverksamhet fungerar bäst när den inte är centralstyrd ingår också på ett hörn.

– Det mesta kan man lägga ut på områdena. Jag vet inte hur det funkar i övriga landet, men det är nog samma där, säger han.

Samverkansområde norr i Värmland har infört kommissioner med inriktningarna trafik, gräns, våld och brottsoffer, stöld och droger, ungdomar och kriminalteknik. Den enskilda polisen får lämna önskemål om vilken kommission han eller hon vill ingå i, sedan utser medlemmarna i varje kommission en ledare, en coach. Den som inte vill arbeta enligt kommissionskonceptet kan, som Peter Åkerström uttrycker det, alltid köra radiobil. Åldern har visat sig spela stor roll vid valet av kommission. Äldre poliser vill gärna syssla med trafik medan deras yngre kollegor ofta vill ingå i stöld- och drogkommissionen. Målet är att så många som möjligt ska arbeta med det de är mest intresserade av, eftersom resultatet då blir bättre.

Peter Åkerström visar arbetsschemat utlagt på färgglada Excelsidor.

– Att alla är med och planerar i detalj är hjärtat i systemet. Det ska inte finnas några hål. Istället gör den som inte har något att syssla med för stunden exempelvis trafikkontroller.

Klar brottsminskning

Statistiken visar att teorin fungerar i praktiken. Mellan 2005 och 2006 ökade exempelvis antalet LAU-prov från 9 136 till 34 247. Under samma period sjönk antalet anmälda inbrott i fritidshus från 145 till 73. Peter Åkerström anser att detta en positiv bieffekt av de många trafikkontrollerna. Tidigare flitiga inbrottstjuvar har blivit försiktigare eftersom risken att stoppas med stöldgods i bilen har ökat markant.

– Dessutom har en del kollegor fått tillbaka arbetsglädjen. Sådant är svårt att mäta, men det är min bestämda uppfattning.

Övergången till det nya system var tämligen smärtfri. I samband med sommarsemestern informerades hela personalstyrkan via brev. Peter Åkerström beskriver hur en ofta konservativ kår ställde om. Återigen associerar han till idrotten.

– En del fick liksom träningsvärk. Men det är inget problem längre. Polismannen är inte en lat figur, då söker man sig inte till yrket.

Men kommissionssystemet innebär mer än schemaläggning. Bulls eye, operation tvärstopp, överrock och supertvärstopp är fantasifulla namn på återkommande insatser. Då jobbar man över kommissionsgränserna och genomför massiva satsningar inom specifika områden. Ibland stängs europavägen av fullständigt. Varje passerande bil genomsöks och alla förare måste blåsa.

Operation överrock

Peter Åkerström pekar på en rad namn på en papperslapp. Det är kollegor som schemaläggs för att ingå i operation överrock, en tidskrävande variant som har visat sig vara mycket effektiv. Metoden utgår ifrån faktumet att det är en liten grupp personer som står för en mycket stor andel av brottsligheten i trakten. Den som polisen anser att det är angelägnast att ta ur ruljansen för tillfället sätts under specialbevakning.

– Dygnet runt i en vecka. De flesta hittar på något, oavsett om de känner till vår närvaro eller ej. Händer ingenting är det fel gubbe och då tar vi nästa man på listan.

Ute på Torsbys snöiga gator är operation God morgon inne på sluttampen. Under dagen med start klockan fem på morgonen har 800 förare blåst i Hagfors, Sunne, Munkfors och Torsby. Samtidigt har ett 15-tal hastighetsöverträdelser registrerats.

– Märkligt nog har vi inte haft en enda rattfylla, säger Leif Billqvist.

Bil efter bil stoppas i det tilltagande mörkret. Alla känner alla. Olle Johansson påpekar att han har räknat ut att bara de poliser som ingår i trafikkommissionen tillsammans, åtminstone flyktigt, känner 13 000 kommuninvånare.

– Vi får en nära relation till både vanligt folk och buse och den relationen värnas från båda håll, säger han.

Göran Heiling är coach för trafikkommissionen och har 35 års erfarenhet av polisyrket, varav de senaste tolv i Torsby. När hans kollegor flera gånger understryker att han fortfarande talar mystisk småländska kommer kontringen:

– Värmlänningarna har ett härligt kynne, skämtsamma – men svåra att förstå.

Roligare jobb

Han tycker att det är roligare att gå till jobbet nu än tidigare. Göran Heiling har besiktningsförordnande och nu utnyttjas den kompetensen maximalt, samtidigt som han själv sysslar med sitt stora intresse – trafik och bilar.

– Experter är inget att ha om de tycker att jobbet är tråkigt. Då är det bättre med någon hungrig som inte har kunskaperna, säger Peter Åkerström och tillägger:

– Men bäst är det naturligtvis med experter som är motiverade. Vi börjar samla specialister i en utsträckning som är ovanlig på landsbygden.

Han har just förevisat Torsbypolisens kriminaltekniska laboratorium. Där arbetar Dahn Rööhs, en erkänt duktig tekniker.

2007 kommer den färska organisationen att sättas på nya prov. Delar av personalstyrkan har gått i pension eller börjat på kriminalavdelningen. Uttryckt med Peter Åkerströms ordval har transferfönstret stått öppet och laguppställningen är ny.

– Men vi satsar på serieseger i år igen. På träningen har det funkat bra, säger han.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser