ANNONS:

 

På Twitter

 

Lenas ledare

Tillsammans är vi som bäst
Lena Nitz, ordförande
 
Polistidningen nummer 5 delades ut runt 19 oktober. Nästa nummer når brevlådorna 7 december.Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 
 
 
 

Arkiv

Poliser får bäst pension

Publicerad 2008-01-17

Aktuellt Polisernas pensionsavtal är det bästa på arbetsmarknaden. Det säger pensionsekonom Eva Adolphson på Alecta.

Polistidningen bad pensionsekonomen Eva Adolphson på tjänstepensionsföretaget Alecta att titta Polisförbundets avtal, för att se hur det står sig på arbetsmarknaden.

– Jämfört med andra tjänstepensioner så är det här bäst. Så stor avsättning som 4,6 procent har ingen annan, säger Eva Adolphson.

I grunden har poliser samma avsättning till tjänstepension som andra statligt anställda, nämligen 4,5 procent. I och med det nya avtalet får poliserna alltså ytterligare 4,6 procent i avsättning till den individuella pensionsfonden.

Eva Adolphson säger att det är mycket bättre att arbetsgivaren sätter av pengar på det här sättet än om motsvarande summa skulle ha betalats ut i lön, så att varje individ själv fick bestämma hur pengarna skulle placeras. Den här lösningen ger helt enkelt mer pengar till varje individ.

– Från och med i år får man bara göra avdrag för 12 000 kronor för pensionssparande. Och 4,6 procent av lönen innebär i många fall mer än det. Dessutom är det inte säkert att alla skulle använda pengarna till just pension.