ANNONS:

 
 
 
Polistidningen nr 1/2019 kommer runt 8 februari.
Fullständig utgivningsplan finns här.
 
 

Ordförandeord

Dags för en blocköver-
skridande polispolitik
Lena Nitz, ordförande
 
 
 
 

NYA ARTIKLAR

 

Arkiv

Fortsatt jakt på ny rikspolischef

Publicerad 2008-02-21

Aktuellt Bara 24 personer sökte jobbet som rikspolischef. Men Polisförbundets ordförande förutsätter att regeringen också letar kandidater på egen hand.

– Vi trodde inte på modellen med ett öppet ansökningsförfarande. Det är för många tunga namn som inte tar risken att visa sina kort, säger Jan Karlsen, Polisförbundets ordförande.

Bland intressenterna finns några poliser, varav en som förklarat offentligt att ansökan snarast är ett skämt. Ingen av de 24 är känd för en större allmänhet, med ett undantag – juridikprofessorn Dennis Töllborg. Men även om han har en diger meritlista är han inte en person som nämnts som en förhandsfavorit till tjänsten som rikspolischef. Det är få som tror att den kontroversielle professorn är en person som regeringen kontaktat och gett en vink om att en ansökan vore på sin plats.

– Jag förutsätter att regeringen redan arbetar aktivt med att leta efter en lämplig kandidat.

Vilken vikt lägger regeringen vid Polisförbundets åsikt?

– Vi kommer säkert att tillfrågas, så har det varit tidigare. Nu är det nödvändigt att åsikter hämtas in från så många håll som möjligt.

Hur långt sökandet efter en ny rikspolischef har kommit är en väl bevarad hemlighet. Beredningsarbetet pågår och när regeringen fattat sitt beslut kommer detta att offentliggöras omedelbart.

– Ambitionen är att det ska gå så fort som möjligt. Men hur många kandidater som är av intresse eller andra detaljer är ingenting som vi kommenterar, säger Anna Lena Karlstedt, departementssekreterare.