ANNONS:

 
 
 

Lenas ledare

"Vi ska inte ha
något A- och B-lag"

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
Aprilnumret delades ut runt 13 april. Nästa kommer nummer 3 den 15 juni.Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 

Arkiv

Förundersökning om ”Niggersson”

Publicerad 2009-02-10

Aktuellt Efter uppgiften om att det har förekommit rasistiska namn i samband med utbildning hos polisen i Skåne har chefsåklagare Jörgen Lindberg beslutat att inleda en förundersökning. Brottsrubriceringen är hets mot folkgrupp.

Det var när Malmöpolisen hade internutbildning förra våren som det enligt uppgifter ska ha använts fiktiva namn som exempelvis ”Neger Niggersson”. Och det är detta som chefsåklagare Jörgen Lindberg vid Riksenheten för polismål nu har inlett en förundersökning om. Det kan handla om hets mot folkgrupp.

Den senaste tidens uppgifter om hur poliser har uttalat sig rasistiskt på film, fotograferat sig själva nakna med tjänstevapen och filmat en narkotikapåverkad man på psykakuten, har gjort många upprörda. Bland annat har de rasistiska uttalandena i Rosengård JO-anmälts av en privatperson. Rikspolischef Bengt Svenson sa i ett uttalande att det är fullständigt oacceptabelt att poliser har en sådan attityd och ett sådant språkbruk, och Polisförbundets ordförande Jan Karlsen efterlyser bättre utbildning i etiska frågor och tydligare etiska riktlinjer för poliser.

Ingen av de tidigare händelserna har resulterat i någon brottsutredning. När det gäller poliserna som kallade ungdomar i Rosengård för ”apajävlar” beslutade åklagaren att inte inleda förundersökning, eftersom uttalandet inte hade skett offentligt.