ANNONS:

 
 
 
Polistidningen nr 1/2019 kommer runt 8 februari.
Fullständig utgivningsplan finns här.
 
 

Ordförandeord

Dags för en blocköver-
skridande polispolitik
Lena Nitz, ordförande
 
 
 
 
 

Arkiv

Poliser väljer Norrland

Publicerad 2009-02-25

Aktuellt Distansutbildningen gör att fler poliser vill jobba i glesbygd. I Tornedalen är personalsituationen bättre än på många år.

Under lång tid har det varit svårt att locka unga poliser till småorterna i östra Norrbotten. Men distansutbildningen har inneburit en positiv cirkelgång. Fler poliser och kontinuitet minskar pressen på de anställa, vilket i sin tur leder till en attraktivare arbetsplats som fler söker sig till.

– Tidigare led vi av motsatsen. En ond spiral med få poliser och för mycket jobb, det lockar ingen, säger Johannes Jägare, poliskommissarie i Haparanda.

Han fortsätter:

– Vi ska inte heller glömma att det utbildas fler poliser nu. Det får givetvis genomslag också uppe hos oss.

Johannes Jägare nämner Övertorneå, Överkalix och Pajala. Här arbetar, eller kommer det snart att arbeta, unga poliser som gått distansutbildningen. De har sina rötter i trakten och är ofta uppvuxna i samhället där de får sin första placering. För många av dem är det en möjlighet att stanna kvar på en plats där arbetstillfällena försvinner i spåren av lågkonjunktur och indragningar.

– Visst, de får jobba något pass på andra ställen i Norrbotten. Men nog är de glada över att kunna bo där de vill, säger Johannes Jägare.