ANNONS:

 
Polistidningen nummer 3 delas ut runt den 15 juni. Därefter kommer nästa nummer 9 september. Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 

Lenas ledare

"Brottsligheten
tar helt enkelt
inte semester"

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

NYA ARTIKLAR

 

Arkiv

Utredning och utbildning efter dödsskjutning

Publicerad 2009-02-24

Aktuellt Tre polispatruller och en piketstyrka deltog i insatsen när en 57-årig psykiskt sjuk man sköts ihjäl utanför Trelleborg i slutet av januari. Efter händelsen har det höjts röster om att polisen måste få bättre utbildning på att bemöta personer med psykiska problem.

Mannen i Trelleborg hade ringt till SOS-alarm och framfört hotelser. Bland annat ska han ha sagt att han hade ett skarpladdat vapen och tänkte skjuta om någon polis kom dit. Personalen på larmcentralen kontaktade polisens länsvakthavande befäl, som beslutade att man skulle åka ut till mannens bostad. Även piketen tillkallades. Sammanlagt fanns ett tiotal poliser på plats när piketen gick in i huset.

– Han satt vid köksbordet med en arsenal av knivar framför sig. När patrullen kom in gjorde mannen en tjurrusning mot dem. I det läget har man inte något annat val än att skjuta, det verkar vara ett klockrent beslut, säger Ulf Broddesson som är huvudskyddsombud i Södra Skånes polisområde.

Ulf Broddesson berättar att all personal som deltog i insatsen fick avslutningssamtal och debriefing efteråt. Vilket han anser har sköts perfekt. Man har även gjort anmälan till Arbetsmiljöverket, vilket alltid ska göras när en allvarlig händelse inträffar.

– Hittills har det fungerat bra ur ett arbetsmiljöperspektiv. Om tre månader ska det göras en uppföljning för att se hur det gick efter den inledande fasen.

Efter dödsskjutningen debatterades bland annat hur väl utbildade poliser i allmänhet är på att bemöta psykiskt sjuka personer. Polisförbundet vill, förutom att utbildningen ska förbättras, att lagen ska ändras så att polisen får göra mer omfattande sökningar i bland annat belastningsregister och vapenregister än idag, för att kunna vara ännu bättre förberedd inför en insats. Och i Skåne har polisen utbildat personalen på kommunikationscentralen i hantering av psykiskt sjuka, efter amerikansk förebild. Nu står poliserna i yttre tjänst på tur.

Dödsskjutningen utreds nu både av interna utredningsgruppen i Skåne och av Riksenheten för polismål.

– Det ska bli intressant att se vad utredningarna visar. Vi måste följa upp det här noggrant ur arbetsmiljöperspektiv, och det har vi tagit upp i Rikspolisstyrelsens centrala samverkansgrupp för arbetsmiljöfrågor, säger Hans Olsson som är ombudsman på Polisförbundet.