ANNONS:

 
 
 

Lenas ledare

"Vi ska inte ha
något A- och B-lag"

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
Aprilnumret delades ut runt 13 april. Nästa kommer nummer 3 den 15 juni.Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 

Arkiv

Många poliser får ont i ryggen av jobbet

Publicerad 2009-07-06

Aktuellt I Västerås har sex av tio poliser i yttre tjänst besvär med ländryggen. Det visar en studie som har gjorts vid utryckningsenheten.

Studien har gjorts av Sofi Näslund vid sjukgymnastprogrammet på Mälardalens högskola. Alla poliser vid utryckningen fick en enkät och drygt hälften av dem svarade. Resultatet visar att ländryggsbesvär som är kopplade till arbetet är mycket vanligt bland de tillfrågade. Det visade sig också att det var fler män än kvinnor som var drabbade och att de som hade besvär med ländryggen oftare gjorde tunga lyft än andra. De tog också pauser i mindre utsträckning och kände sig mer stressade på jobbet.

Trots att 60 procent av dem som svarade på enkäten hade problem med ländryggen hade bara 25 procent anmält sina besvär som arbetsskada.

– Det finns inte något entydigt svar på varför de väljer att inte anmäla. Men vissa upplever att det är krångligt eller tidskrävande. En del svarar att de inte tror att det spelar någon roll om de anmäler eller inte, vilket förstås är allvarligt, säger Sofi Näslund.

Sofi Näslund konstaterar att det finns en mängd riskfaktorer när det gäller ländryggsbesvär, som just poliser i yttre tjänst är utsatta för. Det handlar till exempel att de sitter långa perioder i bilen, att de bär tung utrustning runt midjan och att de är tvungna att göra tunga lyft. Hon är också mån om att betona att det inte är effektivt att förbättra arbetsmiljön genom punktinsatser.

– Det är viktigt att ha en helhetsbild när det gäller arbetsmiljön, och inte titta enbart på att många får ont i ryggen. Det handlar också om hur man trivs och hur ledarskapet fungerar till exempel. Men det är klart att utrustningen kan förbättras, framförallt genom ökade möjligheter till individanpassning, säger Sofi Näslund.

Tips: Sofi Näslunds uppsats finns att läsa på Intrapolis under rubriken Arbetsmiljö