ANNONS:

 

 

Ordförandeord

Om vikten av att agera i tid

Lena Nitz, ordförande

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 

 
 

Arkiv

Låt poliser köpa illegal sprit

Publicerad 2009-12-13

Aktuellt Låt polisen få köpa sprit av langare för att snabbare kunna bevisa brott. Det föreslår Polisförbundet och IOGT-NTO i en gemensam rapport.

Många poliser, enligt en undersökning som Polisförbundet har låtit göra handlar det om 65 procent, vill ha en förändrad lagstiftning på det här området. Man vill att poliser ska få beställa och köpa alkohol av illegala alkoholförsäljare för att på så sätt snabbare kunna bevisa brott.

Det handlar alltså om nya sätt att komma åt organiserade ligor som begår mycket grova brott, inte om att sätta dit smålangare som hänger på torget.

– Nej, det handlar inte om att svensk polis ska stå utklädd utanför Systemet och försöka få allmänheten att köpa ut alkohol, varpå polisen sätter dit allmänheten, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen.

Jan Karlsen vill sätta in kravet på brottsprovokation i ett sammanhang.

– Vi vet att alkohol ligger bakom åtta av tio våldsbrott. Vi vet också att det är organiserade ligor som ligger bakom insmuggling av alkohol. För att möta den framtida brottsligheten måste vi tänka i nya banor. Polisen lägger idag ner ett oändligt antal timmar på att spana och utreda brott som har koppling till alkohol. Ändå kommer vi inte alltid åt de organiserade ligorna.