ANNONS:

 

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 2. Den delas ut i april till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

I kriser står poliskåren för trygghet

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Ohälsa på grund av chefen?

Publicerad 2009-12-17

Insänt ”Jag glad att jag fått leva tills jag är 70 år och fått lära känna mina underbara barnbarn”

Just nu kan man läsa artiklar i tidningar och på text-tv om att ”chefen kan göra Dig sjuk”. Det är en Anna Nyberg vid Karolinska institutet som gjort en undersökning om stressrelaterade hjärtinfarkter. Möjligen är detta en för het fråga att debattera, men jag tror att många polismän drabbades under 1990-talet när hetsjakten var som störst på oliktänkande poliser. Vid den stora omorganisationen från små myndigheter till länsmyndigheter drabbades Strängnäs, Nyköping och Katrineholm, när allt centraliserades till Eskilstuna. Den som hade en avvikande åsikt och inte var optimist, utan befarade att det bara skulle bli sämre straffades med omplaceringar och lönerna blev lägre i förhållande till de som bara höll med.

Chefer hämtade ur poliskåren och tillsattes med en målsättning att till varje pris tysta kritiken.

Jag drabbades själv av två hjärtinfarkter, men lyckades 2002 krångla mig bort från anställningen genom förtida pensionsuttag och får numera leva på existensminimum.

Trots detta är jag glad att jag fått leva tills jag är 70 år och fått lära känna mina underbara barnbarn. Jag vet att många andra blev drabbade och att de lever med skuldkänslan att sjukdomen var självförvållad.

Göte Andersson, polis 1962 -2002