Lenas ledare

Nu gör vi lönefrågan
till en valfråga

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

Arkiv

 
Polistidningen nr 1 delades ut runt 9 februari. Nästa nummer når brevlådorna 13 april. Komplett ugivningsplan finns här.

Två polismord i Norge

Publicerad 2010-04-22

Aktuellt Det är en mörk vår för norsk polis. I slutet av april blev en polisman knivskuren till döds vid en handräckning. Bara sju veckor tidigare blev en annan polisman dödad i tjänsten.

Polismannen Olav Kildal vid Helgeland polisdistrikt skulle tillsammans med en polisstudent hjälpa till vid en transport av en psykiskt sjuk man. När mannen skulle hämtas ur sin bostad tog han fram en kniv och skar utan förvarning ner Kildal. Polisstudenten, som stod bakom Kildal, kunde klara sig undan utan skador för att larma operationscentralen.

Efter händelsen stängde sig den psykiskt sjuke mannen in sig i ett hus, som snabbt blev omringat av polisen. Efter att ha bevakat huset under en hel natt bestämde sig polisen för att göra en inbrytning på morgonen. De kunde ta fast mannen utan ytterligare personskador.

Både norska polisförbundets ordförande Arne Johannessen och rikspolischef Ingelin Killengreen åkte till Mo dagen efter knivdådet för att stötta kollegorna till den dödade polisen.

Det är andra gången på bara sju veckor som en polisman i Norge blir dödad i tjänsten. I början av mars blev polismannen Börje Ivarsen påkörd och dödad av en kriminell på flykt från polisen. Bilföraren körde över Ivarsen när han höll på att lägga ut en spikmatta på väg E18.

Ole Martin Mortvedt/politiforum