ANNONS:

 
 
 

Lenas ledare

"Vi ska inte ha
något A- och B-lag"

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
Aprilnumret delades ut runt 13 april. Nästa kommer nummer 3 den 15 juni.Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 

Arkiv

Unga vittnen utsätts för hot

Publicerad 2010-08-30

Aktuellt Vittneshoten i Skåne ökar lavinartat. Föräldrar förbjuder sina barn att vittna och åklagare trakasseras av 15-åringar.

De anmälda hoten mot vittnen under 18 år ökade i Malmö med 40 procent mellan 2008 och 2009. Det visar rapporten Otillåten påverkan. Det är inte bara hot i samband med gängrelaterad brottslighet som nämns. I dagens Malmö försöker ungdomsbrottslingar som kanske rånat en skolkamrat påverka vittnen genom hot.

– Väldigt många vågar inte gå till polisen. Vi har en situation där en ungdom kan rånas hur många gånger som helst utan att gärningsmannen fälls, säger Glenn Sjögren, tillförordnad chef för Malmöpolisens ungdomsrotel.

Han nämner att det ofta är föräldrarna som förbjuder sina barn att vittna. Efter flera uppmärksammade händelser är rädslan stor. I maj sköts en 33-årig man i benet då han var på väg att vittna i en gängrättegång. Nyligen utsattes en pizzeria för ett brandattentat, som kopplas till ett misslyckat rån.

 Glenn Sjögren delar upp gärningsmännen i två grupper. Dels gängmedlemmarna, dels de yngsta som utnyttjar rädslan.

– Åklagarna har ett elände. Det kommer fram 15-åringar och ställer sig i vägen för dem utanför rättssalen. Vad gör man?

Det är Susanne Gosenius, länsbrottsoffersamordnare, som skrivit rapporten. Hon nämner att BRÅ har beskrivit hur Malmö tingsrätt förvandlats till en fritidsgård dit barn och ungdomar går för att träffa kompisar.

– Om åklagarna hotas finns det inga vakter eller poliser på plats. Traditionellt kopplar man in polissäkerhetsgruppen. Men mot barn finns inga passande motåtgärder.

I Skåne anställs nu fler brottsoffersamordnare. Susanne Gosenius utesluter inte heller möjligheten att be om hjälp utifrån.

– Vi har satt samman en arbetsgrupp som ska diskutera igenom frågan. En variant kan vara att söka EU-medel och försöka samordna insatserna med andra länder, säger Susanne Gosenius.