ANNONS;

ANNONS:

 
 


Polistidningen nummer 4 delas ut runt den 6 september. Nästa nummer kommer omkring 18 oktober. Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundets medlemsservice: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Urholkningen av polisrollen måste stoppas

Lena Nitz, ordförande

 
 

 
 

Arkiv

Dragspel rock och rally

Publicerad 2010-09-09

Reportage Som nytillträdd ordförande i Polisförbundet i Värmland har Annette Naesström fullt upp. Sommaren har varit en intensiv period med många evenemang, som
kräver stora polisinsatser i det annars ganska lugna skogslänet.

Hur har ni klarat sommaren i Värmland?

– Vi har väldigt många stora evenemang här under sommarmånaderna. Det är bland annat Arvikafestivalen, rallycrosstävling i Höljes, dragspelsstämma i Ransäter och dansbandsvecka i Sunne. Allt det här drar väldigt mycket folk. Men i år har evenemangen spritts ut bättre i tiden, allt händer inte riktigt samtidigt, och det har underlättat ur polisiär synpunkt. Vi klarar detta med den planering vi har.

Vilka evenemang är det mest jobb med?

– Arvikafestivalen och Höljes är störst och brukar kräva störst polisinsatser. I år trodde vi att det skulle komma mer folk till Arvikafestivalen än vanligt, eftersom Hultsfredsfestivalen las ner. Men så blev det inte. Annars kan även dragspelsstämman bli ganska stökig, trots att man kanske kan tro att det skulle vara ett lugnare evenemang med en lugnare publik.

Vad betyder alla de här evenemangen för er ur ett fackligt perspektiv?

– Det blir ju mycket arbete för dem som jobbar. Men i år har vi klarat det bra med en gemensam planering. Alla vet att vi måste hjälpas åt, det kan handla om tidsförskjutning vid en del arbetspass till exempel. I stort sett alla har fått semester den period de har önskat.

Blir det mycket övertid?

– Nej, det ser inte ut så i år, tack vare att vi har varit med på ett tidigt stadium i planeringen. Men på LKC i Karlstad, till exempel, har man varit ganska hårt ansträngda och har varit tvungen att ta in extra personal. Annars hade de varit underbemannade. Det går inte att dra runt den verksamheten med övertid.

Är det civila som tas in som extra personal då?

– Det är både poliser och civila. Det kan vara poliser som har jobbat där tidigare och nu får hoppa in för att verksamheten ska klaras.

Vilka är de viktigaste fackliga frågorna annars i Värmland?

– Löner och arbetstid! Det är på något sätt de centrala fackliga frågorna här – alla vill ju ha bättre lön! Vi har en förhandlingsgrupp som arbetar både med löner och arbetstid här i myndigheten. Och så har vi ett samverkansavtal. Det fungerar bra. Jag tycker att vi lyssnar på varandra, både från fackligt- och arbetsgivarhåll.

Hur ligger ni till lönemässigt?

– Jämfört med storstäderna ligger vi lågt. Vi får se vad som händer om myndigheterna slås ihop framöver, då kanske vi kan närma oss dem som har högre löner. Det finns ju ett starkt
önskemål och ett engagemang hos medlemmarna för det!

UPPDRAG FACKET

Annette Naesström


Ålder: 48 år

Fackligt uppdrag: Ordförande i Polisförbundet i Värmland (heltidsuppdrag).

Arbete: Ekoroteln i Karlstad, jobbar med arbetsmiljö- och miljöbrott.

Förbundsområde Värmland


Antal medlemmar: Ca 450

Antal förtroendevalda: 9 i förbundsområdesstyrelsen och lika många suppleanter. Dessutom arbetsplatsombud på varje arbetsplats i myndigheten.

Ordförande: Annette Naesström