ANNONS:

 

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 2. Den delas ut i april till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

I kriser står poliskåren för trygghet

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Ilskan växer i Göteborg

Publicerad 2010-09-13

Aktuellt Det är turbulent hos polisen i Göteborg. En omorganisation genomförs, det nya polishuset står halvfärdigt och JO kritiserar utredningsverksamheten.

Det nya polishuset i Göteborg är försenat, personintaget var felplanerat och turerna kring kriminaljouren är en källa till ständig irritation.

Det var 2006 som en ny ledning tillträdde. I svallvågorna efter närpolisreformen beslutades om nedläggning av krimjouren.

– Istället infördes PNU (polisens nationella utredningskoncept), en form av decentralisering ansåg dåvarande ledning, säger Mats Lundberg, ordförande Polisförbundet i Storgöteborg.

Tanken är att utryckningspoliserna ska fullfölja larmen, åka till polishuset med gripna och sköta förhören. Enligt Mats Lundberg var och är antalet poliser för litet för ett sådant arbetssätt.

– Synligheten faller helt. Vi varnade fackligt och krävde en riskbedömning men fick ett kallt nej från arbetsgivaren. De hävdade att det tvärtom skulle lösgöra poliser, säger han.

Sedan 2009 är Lars Klevensparr ny chef för polisområde Storgöteborg, nu ska verksamheten centraliseras. I hans uppdrag ingår att upprätta en krimjour i Göteborg med det nya polishuset som nav.

– Och nu är polishuset försenat och personintaget funkar inte så att vi har fått återgå till en tillfällig lösning. Men värst är att utredningsverksamheten inte fungerar. JO, RPS och åklagarmyndigheten kritiserar oss. Det finns helt enkelt inte personal nog, säger Mats Lundberg.

Per-Åke Hammarnäs, ordförande för Polisförbundet i Västra Götaland, understryker att han anser att den nuvarande situationen beror på att tidigare ledningar misslyckats.

– Jag trodde att man lärt sig hur en facklig organisation arbetar. Det är tydligen inte så. I denna del har jag gjort en felbedömning.

Hur menar du?

– På arbetsgivarsidan är det en person eller några få personer i en ledningsgrupp som bestämmer. Inom facket är gången en annan med demokratisk förankring som grund.

Men enligt Hammarnäs tenderar arbetsgivaren att tycka att det går för sakta vilket medför att facket utestängs.

– Jag har tagit upp med högsta ledningen att man brister i arbetsrättens grunder. Tror man att man kan ha en mbl-förhandling och köra över facket så borde man reflektera över vem som ger dessa råd. Använd istället facket som en resurs, säger Hammarnäs.

Lars Klevensparr, chef för polisområde Storgöteborg, säger att han själv är besviken och oroad.

– Jag trodde att vi skulle få Sveriges bästa personintag, men logistiken fungerade inte. Det är skämmigt och pinsamt och jag är naturligtvis i hög grad ansvarig. Men nu går vi vidare och gör om.

Hur kommenterar du kritiken angående krimjouren?

– Vi blir aldrig så många poliser att varje enhet kan ha en egen. Då måste det vara effektivare att åka till ett ställe än till flera.