ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Välkomna till Göteborg

Publicerad 2010-09-28

Aktuellt Polisförbundets ordförande Jan Karlsen inledde årets representantskap med ett tal om både framtiden och de år som gått.

– Varmt välkomna till min huvudstad. Det är roligt att vara här när det är mitt sista representantskap efter 12 år som förbundsordförande.

Så sa Jan Karlsen i dag när han öppnade mötet. Han berättade därefter om hur den politiska kartan såg ut när han blev vald 1998 och hur annorlunda det ser ut i dag.

– Jag har hunnit avverka ett antal både justitieministrar och rikspolischefer under min tid.

Han delade med sig av en reflektion över hur olika rikspolischefernas ledarskap varit. Han tyckte att det var upplyftande att svensk polis nu har en chef som faktiskt till och med tycker om poliser. Han pratade om det goda samarbetsklimat som nu råder:

– Vi kan tycka olika, men med humor och värme. Vi kan prata och diskutera, även om det inte alltid blir som man vill.

Under de tolv år som Jan Karlsen har varit ordförande har antalet poliser gått från 15 000 till 20 000. Och även om medelstilldelningen ökat mycket under denna tid påpekade han att 80 procent går till löner och lokaler.

– Då är det bra att ha kontakt med politikerna, eftersom det krävs mer pengar.

Därför tycker han att opinionsbildning är viktigt. Inte bara för att få mer pengar, utan även för att få till stånd andra förändringar. Kontakterna med politikerna har till exempel medfört att Polisförbundet kunnat påverka så att polisutbildningen nu blir en högskoleutbildning.

Karlsen pratade också varmt om pensionsavtalet. Han sa att förbundet fått betala för det med arbetstidsavtalet, men att han tycker att det trots allt varit värt det.

– Vårda avtalet väl – det går inte att genomföra igen. Värdet av avtalet kommer att bli allt tydligare.

Andra tankar för framtiden var bland annat att sätta ner foten i lönepolitiken. Han frågande retoriskt: ska vara lika lön för lika arbete? Eller ska det vara lön beroende på var man bor. Karlsen konstaterade också att förbundet måste ta tag i hur det ska organisera sig i framtiden, när myndigheterna omorganiseras och blir till en.