ANNONS:

 

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 2. Den delas ut i april till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

I kriser står poliskåren för trygghet

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Ville bli skjuten av polisen

Publicerad 2010-10-07

Aktuellt I somras var poliser i Örebro tvungna att dra vapen mot en person som sedan sa att han hade velat bli dödad av dem.

Fenomenet som kallas ”suicide by cop”, eller assisterat självmord, är välkänt i länder som USA, Kanada och Australien.

– Det här är ytterst ovanligt i Sverige. Men det är klart att det kan finnas händelser där vi inte vet om att personen har haft för avsikt att bli ihjälskjuten av polisen, säger Katarina Tingström som är polispräst i Stockholm och har forskat på fenomenet.

För att en händelse ska klassificeras som ”suicide by cop” måste personen tydligt uttrycka att han eller hon vill bli dödad av polisen, samt på något sätt framkalla en situation som kan leda till en skjutning. Vid händelsen i Örebro drog mannen fram ett vapen och riktade det mot polispatrullen. Poliserna drog sina pistoler men sköt inte, eftersom de inte uppfattade vapnet som skarpt. I stället använde de pepparsprejen.

Katarina Tingström menar att svenska poliser är utbildade att, så långt det är möjligt, undvika att skjuta. Det är den viktigaste orsaken till att ”suicide by cop” är så ovanligt.

– Svenska poliser lär sig att alltid försöka hitta andra lösningar innan de skjuter mot någon, som att använda pepparsprejen

Trots händelsen i Örebro finns det inte något i statistiken som visar att fenomenet ökar i Sverige. Katarina Tingström säger att det handlar om ett fåtal människor som skulle komma på tanken att begå självmord med hjälp av polisen.

– De är inte bara psykiskt sjuka och mår väldigt dåligt, utan det finns ofta ytterligare orsaker. Som att polisen och samhället står för något mycket negativt i de här människornas liv.

 


Vanligt i USA

I USA tros uppemot tio procent av polisens dödsskjutningar i själva verket vara ”suicide by cop”.

Många poliser som utsatts för ”suicide by cop” drabbas av symptom liknande posttraumatisk stress. På internet finns flera hemsidor till stöd för dessa poliser.