ANNONS:

 

På Twitter

 

Lenas ledare

Tillsammans är vi som bäst
Lena Nitz, ordförande
 
Polistidningen nummer 5 delades ut runt 19 oktober. Nästa nummer når brevlådorna 7 december.Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 
 
 
 

Arkiv

Poliser hem efter gisslandrama

Publicerad 2010-11-08

Aktuellt De fem svenska poliser som togs som gisslan och användes som mänskliga sköldar vid ett fånguppror i Haitis nationalfängelse, kommer hem till Sverige. Här ska de bland annat få stödsamtal och gå igenom det som hänt.

Två av poliserna var utsända från Rikskriminalens utlandssektion för att besöka de andra tre som befinner sig på Haiti inom ramen för ett FN-uppdrag. De tre har varit på Haiti sedan i april. Efter jordbävningen förra vintern måste landets rättsväsende byggas upp från grunden igen. Det förekommer mycket våld, rån och övergrepp i landet. Dessutom är situationen när det gäller mänskliga rättigheter allvarlig.

– Det finns en anledning till att FN är där. Säkerhetssituationen är osäker och då kan allvarliga situationer inträffa. Men vi tänker alltid på personalens säkerhet, säger Leo Lindqvist, som är sektionschef på utlandssektionen vid Rikskriminalpolisen.

Exakt vad som hände när svenskarna hamnade i fångupproret, eller varför situationen blev så allvarlig, är inte klarlagt än, säger Leo Lindqvist.

– Vi ska analysera det och se vad vi kan göra för att förhindra att något liknande händer personalen igen.

Att poliserna som var med om gisslansituationen nu kallas hem hör till rutinerna efter allvarliga händelser. Man vill se till att de mår bra och ge dem det stöd som kan behövas i form av samtal och debriefing. Därefter är det meningen att de ska åka tillbaka till Haiti igen för att slutföra sitt uppdrag där.