ANNONS:

 

 

Ordförandeord

Om vikten av att agera i tid

Lena Nitz, ordförande

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 

 
 

Arkiv

Svenska polishundar ska stoppa illegala invandrare till Grekland

Publicerad 2010-11-08

Aktuellt EU:s gränspolis Frontex har beslutat att sätta in beväpnade gränspatruller i Grekland för att stoppa den enorma illegala invandringen dit från Turkiet. Det handlar oftast om flyktingar som vill ta sig vidare till andra EU-länder. Grekland klarar inte längre av trycket.

Sammanlagt kommer 175 poliser från 25 EU-länder, däribland Sverige, att ingå i gränspatrullerna. Länderna ska också bidra med teknisk utrustning som helikoptrar, bussar, patrullbilar och utrustning som kan upptäcka människor i mörker. Enheterna från Sverige ska enligt Frontex ha med sig tränade polishundar.

Varg Gyllander, presstalesman på Rikskriminalpolisen kan inte uppge det exakta antalet svenska poliser som ska delta, men säger att det rör sig om ”en handfull”.

Poliserna auktoriseras att bära sina egna tjänstevapen, att ha sin nationella uniform med en blå armbindel med EU:s och Frontex loggor på.

De ska få tillgång till grekiska databaser och rätt att använda våld om så krävs.

Enligt Frontex kom fler än två tredjedelar av de 41 000 illegala invandrarna till Europa första halvåret 2010, till Grekland via Turkiet.

Det är första gången Frontex gränsövervakningsstyrkor sätts in i ett skarpt läge sedan bildandet 2007.

Frontex har producerat en särskild handbok för att ge de nya gränspoliserna en djupare kunskap om EU:s lagstiftning, Frontex regler, folkrätten som den är formulerad av FN, samt FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

FAKTA FRONTEX

Frontex är den Europeiska byrån för förvaltningen av det operativa samarbetet vid Europeiska Unionens medlemsstaters yttre gränser.


  • Frontex bildades 2005 för att koordinera EU-ländernas gränskontroll.

  • Budgeten har ökat kraftigt de senaste åren, från 6 miljoner euro 2005 till 88 miljoner euro 2009.

  • Myndigheten ligger i Warszawa och har cirka 220 anställda.

  • Sedan 2007 finns ett system där medlemsländer kan begära hjälp av utryckningspersonal från andra EU-länder vid krissituationer.

  • Frontex ska bland annat göra riskanalyser och föreslå operationer för att hålla tätt för illegal invandring vid EU:s gränser.

  • Frontex är beroende av att EU-länderna ställer utrustning och personal till förfogande.

Bill Erlandsson