ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Ny organisation ska locka unga

Publicerad 2010-12-17

Aktuellt Polisen i Västerbotten minskar antalet närpolisområden i inlandet (Södra Lappland), från sju till tre. En förhoppning är att arbete i glesbygd ska bli mer attraktivt för yngre poliser.

– Vi skapar en organisation som ska vara hållbar när befolkningen stadigt minskar i de inlandskommuner som berörs. Ledningsstrukturen är enklare och med större närpolisområden kan medarbetarna jobba över ett större område, vilket vi tror attraherar yngre poliser, säger Ronny Adolfsson, chef för ordningsavdelningen i Umeå och Södra Lappland.

Den nya organisationen har varit igång sedan i oktober. Utredningsverksamhet och arbetsledning koncentreras till tre orter: Lycksele, Vilhelmina och Storuman. I den nya organisationen ingår sex chefstjänster (tidigare åtta) och 11,5 utredningstjänster.
– Många poliser i inlandet har upplevt det som splittrande att både jobba med utredningar och hinna med det förebyggande arbetet. Vi tror därför på en modell där poliser i yttre tjänst inte har samma ärendeansvar som tidigare men där man fortfarande ska kunna hålla förhör och bidra i utredningsarbetet på olika sätt, säger Ronny Adolfsson.
Han betonar att det inte handlar om någon neddragning på de orter som inte längre är egna närpolisområden. I exempelvis Dorotea och Sorsele kommer antalet tjänster att utökas.

Polismyndigheten i Västerbotten har haft viss framgång med att locka nya poliser till glesbygd under de senaste åren. Behovet av nyrekrytering kommer även fortsättningsvis att vara stort, då en tredjedel av alla poliser i Södra Lappland är 58 år eller äldre.
– Det är svåra avvägningar som gjorts men i det stora hela tycker vi att förändringarna är acceptabla. Att värna personalstyrkans storlek och behålla arbetsledarfunktionerna i inlandet har varit viktigt för oss, säger Per Hörberg, ordförande för Polisförbundet i Västerbotten.

Roger Hahlin, som varit närpolischef i Dorotea i 15 år, tillhör kritikerna:
– Man säger att det ska locka unga poliser till glesbygden, men jag tror tvärtom att yngre poliser aktar sig för att söka hit när de små karriärmöjligheter som ändå funnits på några av orterna försvinner. Jag tycker också att ledningen brustit i informationen kring den nya organisationen.

Fredrik Mårtensson