ANNONS:

 
Polistidningen nummer 4, med Django på omslaget, delades ut runt 7 september. Nummer 5 kommer cirka 19 oktober. Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 

Lenas ledare

"Ingen ska behöva tystna på grund av rädsla"

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

NYA ARTIKLAR

 

Arkiv

Hög tid att söka föräldraledigt

Publicerad 2011-02-28

Aktuellt Om du vill vara föräldraledig i sommar måste du ansöka om det redan nu, samtidigt som du ansöker om semester. Det är nytt för i år, i och med det nya kollektivavtalet om semester som började gälla vid årsskiftet.

Tidigare var det möjligt för poliser att ansöka om föräldraledighet så sent som två månader innan den önskade ledigheten skulle börja. Så ser reglerna ut i föräldraledighetslagen, som gäller om det inte finns ett kollektivavtal som säger något annat. Vilket är fallet nu, sedan Polisförbundet och Rikspolisstyrelsen tecknade ett nytt semesteravtal i slutet av förra året.
Nu måste alltså den som vill vara föräldraledig under juni, juli eller augusti lämna in ansökan om det senast vid samma tid som man planerar årets semester, det vill säga den 15 mars. Det gäller dock inte om barnet är fött i år.

Hur kunde Polisförbundet gå med på att den här förändringen?
– I förhandlingarna var det här en jätteviktig fråga för arbetsgivaren, som vi först inte ville gå med på. Men när vi vägde plus mot minus i avtalet i stort, så övervägde fördelarna. Till exempel fick vi ett höjt ob-tillägg, som var mycket viktigt för oss, säger Susanne Persson som är ombudsman och arbetar med förhandlingar på Polisförbundet

Läs mer om semesteravtalet på www.polisforbundet.se