ANNONS:

 
 
 
Polistidningen nr 1/2019 kommer runt 8 februari.
Fullständig utgivningsplan finns här.
 
 

Ordförandeord

Dags för en blocköver-
skridande polispolitik
Lena Nitz, ordförande
 
 
 
 
 

Arkiv

Misshandelsfall tar längst tid

Publicerad 2011-02-16

Aktuellt Misshandelsfall tar ungefär lika lång tid att utreda, vare sig den misstänkte är ung eller vuxen. Det konstaterar Brå i en färsk rapport.

I en ny databas kan Brå följa ärenden från polisanmälan till eventuell dom. I en första kartläggning har handläggningstiderna för ärenden gällande misshandel, våldtäkt, stöld, rån och utpressning studerats. Bland annat visar det sig att misshandelsärendena tar längst tid. Dessutom tar de ungefär lika lång tid oavsett förövarens ålder, trots att ungas brott ska behandlas med särskild skyndsamhet.

Man har även tittat på regionala skillnader i handläggningstider när det gäller misshandel och stöld. När det gäller misshandel uppvisar län med långa förundersökningstider en bättre uppklarningsgrad. Några län, framförallt Dalarna, Södermanland och Stockholm har dock både långa förundersökningstider och låg uppklarningsgrad.