ANNONS:

 
 
 

Lenas ledare

"Vi ska inte ha
något A- och B-lag"

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
Aprilnumret delades ut runt 13 april. Nästa kommer nummer 3 den 15 juni.Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 

Arkiv

”Knepigt när rasten blir en stressfaktor”

Publicerad 2011-03-09

Reportage Raster har blivit en laddad fråga för Polisförbundet i Västmanland. Förhandlingarna om ledighet av ett annat slag, årets semestrar, avlöpte dock väl, anser ordföranden Roy Cederbäck.

UPPDRAG FACKET: VÄSTMANLAND

Västmanland har fått ett femtiotal nya polistjänster det senaste året. Hur har det märkts?
– Det fattas fortfarande folk överallt, så det är inte utan att man undrar vad det svarta hålet är där alla nya poliser tar vägen. Men det är en milsvid skillnad jämfört med hur det var för tre, fyra år sedan. Då gick mycket övertid bara för att få verksamheten att gå runt.
– Problemet är till viss del att Västmanland är ett genomgångslän. Folk flyttar ”hem” eller vidare. Därför är vi väldigt måna om den distansutbildning som finns här, som gör att vi ändå får fram poliser som är rotade här.

Är det tjänster som inte är tillsatta, alltså?
Vi har ingen fast tablå med hur många som ska tjänstgöra inom de olika områdena. Men exempelvis ledningscentralen går kort om folk och gränspolisens verksamhet blir mer och mer omfattande.

Är det någon facklig fråga som är extra het just nu?
RPS verklighetsfrämmande riktlinjer om arbetstid har ställts på sin spets flera gånger på sistone. Reglerna gör att det ibland inte finns hundförare eller trafikpoliser att tillgå om de som är i tjänst inte avbryter sin rast. Om en hundförare plötsligt behövs för att söka efter tant Agda, som har gått iväg i kylan, då blir det en diskussion om hundföraren ska avbryta sin rast eller inte. Har Agda en jacka – ja då är det inte läge att kräva att rasten avbryts, utifrån reglerna, då får Agda irra vidare. Jag vet inte hur allmänheten skulle reagera om de kände till det här.
Samtidigt är ju poliserna lojala och vill förstås lösa de situationer som uppstår med till exempel Agda. Men det har funnits exempel på när det här slår fel och det är en frustrerande situation som skapar en dålig arbetsmiljö. Även om det är viktigt att folk får vila blir det knepigt när rasten i stället blir en stressfaktor.

Hur har det nya semesteravtalet mottagits i Västmanland?
Några reagerade med ryggmärgen på det här med att ansökan om föräldraledighet ska vara inne tidigare. Men om man tänker kollegialt på dem som inte har barn växer förståelsen för det här nya systemet. Det är ju svårt att lösa semesterbemanningen annars – det går ju inte att ringa Manpower…

Hur har förhandlingarna kring semestrarna gått?
– Vi var hyfsat eniga med arbetsgivaren. Vi hade diskussioner om var man måste dela sommaren i två eller tre delar. Nu blev utryckningsverksamhetens sommar delad i tre delar. Det är kanske inte så kul för dem som blir lediga i juni eller augusti. Men för övriga, inklusive ledningscentralen, delas den i två semesterperioder. För att det ska fungera krävs dock att man är lite lojal med sina kollegor. Även om man i teorin har rätt att begära fem-sex veckor ledigt är det svårt att få ihop bemanningen i juli på en så här liten polismyndighet då.

Eva Schoultz
ROY CEDERBÄCK

Ålder: 51 år

Bor: Strömsholm

Jobbar som: Närpolis i Hallstahammar, men tjänstledig sedan fem år på grund av det fackliga arbetet.

Fackligt uppdrag: Ordförande på heltid

Övrigt: Politiskt aktiv i kristdemokraterna. Sitter bland annat i kommunstyrelsen i Hallstahammars kommun, där de borgerliga aldrig innehaft makten. Har en blogg i sin politiska roll, som han nogsamt skiljer från sitt fackliga uppdrag.
FÖRBUNDSOMRÅDE VÄSTMANLAND

Antal medlemmar: 494

Förtroendevalda: 11 i styrelsen

Ordförande: Roy Cederbäck