ANNONS;

ANNONS:

 
 


Polistidningen nummer 4 delas ut runt den 6 september. Nästa nummer kommer omkring 18 oktober. Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundets medlemsservice: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Urholkningen av polisrollen måste stoppas

Lena Nitz, ordförande

 
 

 
 

Arkiv

Polismördare får behålla medborgarskap

Publicerad 2011-03-15

Aktuellt Polismördare i Frankrike kommer att få behålla sitt medborgarskap. I alla fall tills vidare.

Det var förra sommaren som president Nicolas Sarkozy sa att utlandsfödda personer, som i framtiden dömdes för polismord, skulle förlora sitt franska medborgarskap. Utspelet gjordes efter våldsamheter och skarpa skott mot poliser i utsatta kvarter i Grenoble. Parlamentet har redan röstat för förslaget. Trots detta drog regeringen tillbaka lagändringen i sista minuten.

Den politiska oppositionen, men också delar av högern, har kritiserat idén. Motståndarna hävdar att den strider mot grundlagen, eftersom alla medborgare ska vara lika inför lagen. Även delar av poliskåren har ifrågasatt nyttan med att på det här sättet skärpa straffet för personer som dödar poliser. Redan i dag riskerar de livstids fängelse.

Men regeringen förklarar sitt lappkast med att lagändringen behöver bearbetas mer, och lovar att återkomma med idén vid ett senare tillfälle. Idag är det bara terrorister som kan förlora sin nationalitet.

Anna Trenning-Himmelsbach