ANNONS:

 

 

Ordförandeord

Om vikten av att agera i tid

Lena Nitz, ordförande

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 

 
 

Arkiv

Polismördare får behålla medborgarskap

Publicerad 2011-03-15

Aktuellt Polismördare i Frankrike kommer att få behålla sitt medborgarskap. I alla fall tills vidare.

Det var förra sommaren som president Nicolas Sarkozy sa att utlandsfödda personer, som i framtiden dömdes för polismord, skulle förlora sitt franska medborgarskap. Utspelet gjordes efter våldsamheter och skarpa skott mot poliser i utsatta kvarter i Grenoble. Parlamentet har redan röstat för förslaget. Trots detta drog regeringen tillbaka lagändringen i sista minuten.

Den politiska oppositionen, men också delar av högern, har kritiserat idén. Motståndarna hävdar att den strider mot grundlagen, eftersom alla medborgare ska vara lika inför lagen. Även delar av poliskåren har ifrågasatt nyttan med att på det här sättet skärpa straffet för personer som dödar poliser. Redan i dag riskerar de livstids fängelse.

Men regeringen förklarar sitt lappkast med att lagändringen behöver bearbetas mer, och lovar att återkomma med idén vid ett senare tillfälle. Idag är det bara terrorister som kan förlora sin nationalitet.

Anna Trenning-Himmelsbach