ANNONS:

 
 
 

Lenas ledare

"Vi ska inte ha
något A- och B-lag"

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
Aprilnumret delades ut runt 13 april. Nästa kommer nummer 3 den 15 juni.Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 

Arkiv

Avstånd en avgörande fråga

Publicerad 2011-04-13

Reportage I Polishuset i Umeå är det trångt. I Västerbottens inland är utmaningen i stället att det är långt till kollegorna. Den hetaste fackliga frågan är dock ett helt annat avstånd: lönegapet mellan de egna medlemmarna och poliser i storstadsregionerna, berättar huvudskyddsombudet Peter Burman.

UPPDRAG FACKET: VÄSTERBOTTEN

Vad präglar polisarbetet i Västerbotten?
Vi har den lägsta brottsligheten och de tryggaste medborgarna, så vi har antagligen gjort någonting rätt. Men länet är ganska spretigt, med Umeå, som faktiskt växer, Skellefteå, som tronar på minnen från fornstora da?r, och sedan en stor glesbygd.
Bemanningsmässigt har vi en ung poliskår, ofta med nybildade familjer, som svarar för arbetet i yttre tjänst. Men det saknas folk, eftersom myndigheten växer.

Är det färre brott, eller är Västerbottningarna mindre benägna att anmäla?
-Visst kan det finnas ett mörkertal, men jag tror inte att det är större än på andra håll. De sociala skyddsnäten vi har här uppe är nog lite tätare än på annat håll. Det gör det lättare att fånga upp problem innan de växer sig stora. Västerbotten är också till en del en frikyrklig bygd, det kan vara en del av förklaringen.

Vilka arbetsmiljöfrågor har du att bita i, som huvudskyddsombud?
Det finns mycket. I Umeå är polishuset så trångt att väggarna bågnar, men man väntar på besked från RPS om pengar till ett nybygge. Här i Skellefteå har man planerat för en ombyggnad, men den blir det inte riktigt snurr på.

Hur är det i glesbygden?
I inlandet är det svårt att täcka dygnets alla timmar, där är ju problemet avstånden. Dels finns det risk för radioskugga, men även om du kan anropa kollegorna är det inte säkert att det kommer någon förstärkning. Införandet av Rakel nu i dagarna kanske ger bättre täckning.

Det finns visst ett utbrett missnöje med lönerna?
-Lönerna är en stor fråga. Folk här är väldigt missnöjda med att löneutvecklingen skiljer sig så mycket i landet. Det är klart att storstäderna ska ha högre lön, men det får inte bli absurt.

Hur ser ni på det tal om maskningsaktioner som förekommit, bland annat i Norrbotten, på grund av lönefrågan?
Fredsplikt råder punkt, nytt stycke. Samtidigt förstår jag frustrationen. Vi tycker att vi har en bra dialog med arbetsgivaren här, men det är ändå de som får bära hundhuvudet. Men budgeten bestäms inte i Västerbotten. Den som beslutar om pengarna behöver kanske inte vara här och konstatera att det skiljer väl mycket i lön.
FAKTA: Peter Burman

Ålder: 50 år

Bor: Skellefteå

Jobbar som: Utredare på utredningsenheten i Skellefteå.

Fackligt uppdrag: Huvudskyddsombud på halvtid sedan ungefär ett år.FAKTA: Förbundsområde Västerbotten

Antal medlemmar: 437 aktiva och 70 passiva.

Förtroendevalda: Nio i styrelsen, fyra suppleanter och 19 skyddsombud.

Ordförande: Per Hörberg