ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Nya principer för Stockholmslöner

Publicerad 2011-04-04

Aktuellt I Stockholm har polismyndigheten infört nya löneprinciper för polisassistenter. Det innebär bland annat att det blir färre garanterade höjningar av lönerna de första åren.

Den första januari i år började de nya principerna att gälla. De ersätter den tidigare modellen med en i förväg bestämd löneutveckling, som gällde de första sex anställningsåren. Därefter blev man tidigare automatiskt befordrad till inspektör.
Den nya modellen ser lite annorlunda ut. Under de första två åren har alla polisassistenter en garanterad löneutveckling på 2 000 kronor. Därefter införs individuella lönesamtal en gång om året, då lönerna kan höjas med mellan 700 och 1 700 kronor, men det ges ingen garanti. Det finns inte heller någon garanti för att bli inspektör.

Polisförbundet i Stockholm ser positivt på polismyndighetens beslut.
– Vi har varit delaktiga i hela processen tillsammans med arbetsgivaren och tror att det här beslutet kommer att gynna våra medlemmar, säger Andreas Strand, förhandlingsansvarig för Polisförbundet i Stockholms län.

Sättet att besluta om nya löner så som det skett i Stockholm har dock väckt reaktioner inom Polisförbundet i andra delar av landet. Anledningen är bland annat att en lokal polismyndighet, enligt det gällande centrala kollektivavtalet, inte har rätt att fatta ensidiga beslut om löner för en hel grupp anställda. Flera förbundsområden har skrivit brev till förbundsstyrelsen med innebörden att man tycker att modellen för lönesättning är intressant, men inte gillar tillvägagångssättet.
Även rikspolischefen Bengt Svenson har reagerat och skrivit ett brev till samtliga länspolismästare. Brevet har belagts med sekretess, men enligt uppgifter till Polistidningen uttrycker han bland annat att det inte är bra med garanterade lönehöjningar och ”finns det sådana lösningar så ska de upphöra”.

FAKTA: Stockholmslönerna

Gamla modellen:
Ingångslön: 20 000:-
18 månader: 22 000:-
36 månader: 24 000:-
54 månader: 26 000:-
72 månader: Erbjudande bli inspektör och 28 000:-

Nya modellen:
Ingångslön: 20 000:-
12 månader: 21 000:-
24 månader: 22 000:-
36 månader: X:- Individuell
48 månader: X:- Individuell
60 månader: X:- Individuell
72 månader: X:- Individuell
Erbjudande bli inspektör vid 27 000:-
Fullgjord utbildning och anställning som inspektör vid 28 000:-