ANNONS:

 

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 2. Den delas ut i april till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

I kriser står poliskåren för trygghet

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Barn och yrke sammankopplat

Publicerad 2011-05-26

Aktuellt Kvinnliga poliser är inte lika benägna att skaffa barn som sina manliga kollegor, det visar färsk forskning från Stockholms universitet.

Det finns ett starkt samband mellan yrke och familjebildning, enligt Sofi Ohlsson, doktorand i sociologisk demografi vid Stockholms universitet. Störst benägenhet att skaffa barn har de som arbetar inom offentlig sektor, har ett högkvalificerat yrke eller arbetar inom utbildning eller vård och omsorg. Minst har de som arbetar inom privat sektor, har ett lågkvalificerat yrke eller ett yrke som inte är relaterat till utbildning eller vård och omsorg. Poliser tillhör den yrkesgrupp som befinner sig någonstans mitt emellan.
– Olika yrkesgrupper lever under olika förutsättningar. Därför blir vissa yrken lättare eller lämpligare att kombinera med att ha små barn, säger Sofi Ohlsson.

Generellt sett var det ingen skillnad i studien mellan könens benägenhet att skaffa barn inom yrkesgrupperna. Dock fanns det en grupp som stack ut – poliser. Kvinnliga poliser är betydligt mindre benägna att skaffa barn än sina manliga kollegor.
– Man kan fråga sig om det beror på att det är ett mansdominerat yrke, eller om att det ligger något i arbetsvillkoren som medverkar till detta, säger Sofi Ohlsson.