ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Hur långt är du beredd
att driva oss Bengt Svenson?

Publicerad 2011-05-26

Insänt Åter igen visar Rikspolisstyrelsen hur de ser på sin personal. Är de inte nog med att vi sedan ATA Polis lanserades i oktober 2008 arbetar under förhållanden som är direkt skadliga för både medarbetaren och verksamheten.

Vem är rådgivare åt Bengt Svenson? Vem har sett till att Bengt har en inställning till avtalen som inte medger några ändringar trots att man kan motivera detta med betydande verksamhetsvinster.

Vi tar oss friheten att spekulera i, med ledning av den politik som han som chef för svensk polis driver, att det inte är någon som har polisiär erfarenhet eller insikt i basala humanistiska värderingar. Det verkar som att man i förhandlingsdelegationen endast är intresserade av att vinna kortsiktiga ekonomiska fördelar och att krama ut så mycket arbetstid som möjligt. Att vinna och vinna ännu mer hela tiden är parollen.

Att myndighetens chefer sedan skall leda personal mot verksamhetsmålen och skapa ett tryggare samhälle kommer helt i andra hand. Hur man som direkt eller indirekt ledare skall kunna arbeta med personal som inte får den uppskattning och arbetsmiljö som de förtjänar är för oss en gåta. Det är det även för myndighetens chefer som med få undantag också de är våra medlemmar.

När Rikspolisstyrelsen först säljer en pensionsuppgörelse till sina poliser som på grund av arbetets art inte förväntas leva lika länge som riksgenomsnittet till ett extremt högt pris som tär hårt på myndighetens humankapital. Sedan låter Rikspolisstyrelsen sina egna chefer som är medlemmar i SACO/S få samma pensionsavsättning till en mycket låg kostnad och helt utan förändringar i arbetstid.

Varför skall man då vara med i facket som ändå inte kan komma fram till ett avtal som ger mig en adekvat löneutveckling? 

Om Rikspolisstyrelsen beter sig på detta vis mot 20 000 medlemmar, hur kommer de uppföra sig mot enskilda anställda som bara representerar sig själva? Faktum är att nästan samtliga arbetsmiljöförbättrande åtgärder såsom skyddsväst och fri uniform är resultat av långa och hårda förhandlingar mot arbetsgivaren där förbundet på grund av sitt rekordhöga medlemsantal haft ett bra förhandlingsläge.

Vi har fortfarande rätt till fyra veckors sammanhängande semester. Passa på att njuta av den i sommar, för nästa gång så kan det vara den som Bengt Svenssns förhandlingsdelegation vill nagga i kanten. Hur långt vill Bengt Svenson driva oss, vad tror att han kan vinna på att köra oss i botten? Tycker han att vi trots de goda resultat vi visat de senaste åren inte är värda bättre? Förra gången det begav sig, i oktober 2008, var vi många som fick nog och därför samlades i Polishusparken. Den här gången är det till slut RPS fönster vi måste titta in i. Därför är det rimligt att vi denna höst samlas i Kronobergsparken för att visa vår ståndpunkt!

Polisföreningen Birger Jarl Polisförbundet