ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 4. Den delas ut i september till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Polisen får inte prioriteras ner

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

Polisförbundet sa nej till RPS

Publicerad 2011-05-20

Aktuellt Det blev inget nytt avtal om polisernas löner och anställningsvillkor. Polisförbundet tackade på fredagen nej till det bud man fått från Rikspolisstyrelsen. Nu väntar lönenämnd.
– Vare sig värde eller övrigt innehåll i RPS bud är tillräckligt i förhållande till våra medlemmars arbetsinsats och arbetsmiljö. Därför sa Polisförbundet nej, sa ordförande Lena Nitz på fredagseftermiddagen.

Förhandlingarna har hållit på sedan i höstas och från början stod parterna väldigt långt från varandra. För Polisförbundet var bland annat höjd ingångslön och förbättrade arbetstider prioriterade frågor – något som RPS från början inte ens ville diskutera. För någon vecka sedan kom ett sista bud från RPS, med bland annat en höjning av ingångslönen från dagens 20 000 till 21 000 kronor. Det innehöll inte någon förändring av arbetstidsavtalet, men det fanns en skrivning om en arbetstidsgrupp som skulle se över innehållet och effekterna.

Avtalsförslaget presenterades för Polisförbundets avtalsråd den 19 maj. Rådet består av ordförande och förhandlingsansvariga i samtliga förbundsområden. Där diskuterades budet med förbundsstyrelsen och förhandlingsdelegationen. Dagen därpå kallades avtalsrådet in per telefon och gav sitt råd till förbundsstyrelsen. En stor majoritet – 18 av 23 förbundsområden – rekommenderade att styrelsen skulle tacka nej.

När förbundsstyrelsen gav sitt nej till RPS, gav man uttryck för att man var öppen för fortsatta förhandlingar. Rikspolisstyrelsen ville dock föra förhandlingarna vidare till central nivå och lönenämnd.

– Det innebär att de centrala parterna, Arbetsgivarverket och förhandlingsorganisationen OFR/SPO där Polisförbundet ingår, kommer att träffas nästa vecka för att gå igenom läget. Sedan kallas det in en så kallad lönenämnd, men det blir sannolikt först efter sommaren, förklarar Polisförbundets förhandlingschef Jan Wallin.

Läs mer om avtalsrörelsen på www.polisforbundet.se