ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 5. Den delas ut i oktober till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

”Därför ska vi bli mer aktiva inom kriminalpolitiken”

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

En signal om ett djupt missnöje

Publicerad 2011-06-28

Ordförandeord

Lena Nitz, Polisförbundets ordförandePolisförbundet har tackat nej till Rikspolisstyrelsen slutbud i avtalsförhandlingarna. Det har vi gjort med en stor majoritet i förbundet bakom oss.

När jag lyssnat till medlemmarna ute i organisationen har de mycket tydligt talat om för mig hur viktigt det är att de har rimliga arbetsvillkor och arbetstider. Detta för att fortsätta kunna utföra ett professionellt och kvalitetssäkert arbete. Och det gör polisen, 24 timmar om dygnet, årets alla dagar, men det sliter på kropp och själ, mentalt inte minst. Men när det gäller området arbetsmiljö upplever många medlemmar att arbetsgivaren har en oförståelse till att vilja lyssna och det skapar en stor frustration ute i leden.

Polisförbundet signalerade till arbetsgivaren redan före avtalsförhandlingarna började hur viktiga arbetstidsfrågorna är för medlemmarna. En annan viktig fråga vi tidigt flaggade upp för var höjd ingångslön. Men det bud vi fick av Rikspolisstyrelsen låg alldeles för långt ifrån vad Polisförbundet yrkat, för att vi skulle kunna acceptera det.
Förbundsstyrelsen lyssnade noga på våra förtroendevalda och deras svar var tydligt, 18 av 23 förbundsområden tackade nej till budet. Den signalen visar också att det missnöje med arbetstider och löner som finns ute i polisernas vardag är djupt och allvarligt.

Men ett avtal är komplext och självklart fanns det delar i avtalet som var bra, men inte tillräckligt bra när vi vägde det mot de två viktigaste frågorna för medlemmarna, arbetstid och lön. Därför blev det ett nej.

Som man själv bemöter andra kan man förvänta sig att bli bemött. Det är en självklarhet för mig i alla situationer. Polisförbundet har under hela förhandlingstiden varit öppet för att diskutera alla delar i avtalet och fokuserat på att hitta lösningar i alla frågor. Det kommer vi fortsätta att vara. Problem är till för att lösas, låsningar för att öppnas och hinder till för att ta sig över.

Rikspolisstyrelsen har efter vårt nej begärt att vi ska gå vidare till lönenämnd, vilket innebär att en opartisk ordförande ska försöka hitta en förhandlingslösning för parterna. Arbetet i lönenämnden kommer troligtvis inte att sätta igång förrän efter sommaren. Det gör att för den enskilde polisen kommer inte någonting när det gäller lönen att ske förrän till hösten.

Avslutningsvis vill jag säga att rimliga arbetsvillkor, bra arbetsmiljö, väl anpassade arbetstider och en skälig ersättning för det arbete våra medlemmar gör är min främsta drivkraft som förbundsordförande. Den drivkraften delar jag med mina förtroendevalda och den drivkraften gör oss starka i vårt envetna arbete för medlemmarna.

Men nu är det sommar och avslutningstider och jag har talat inför och mött de polisstudenter som tar examen. Och jag möter engagerade, kunniga och förväntansfulla nya unga poliser, som brinner för att komma ut i polisyrket och bidra till att skapa ett tryggare samhälle.
Jag såg också stolthet inför det yrkesval man gjort. Stolthet över att kunna göra skillnad och påverka. Till alla er som tagit er polisexamen vill jag säga:
Grattis till drömjobbet, ni är efterlängtade.

Till alla som redan har drömjobbet:
Glad sommar!