ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

JO kritiserar avvisning av romer

Publicerad 2011-06-29

Aktuellt Tiggeri och dagdriveri är inte olagligt. Därför var Stockholmspolisens avvisning av 26 rumänska romer förra året felaktig, enligt Justitieombudsmannen. 

AKTUELLT. Stockholmspolisen fann i början av 2010 att ett stort antal tiggare utgick från en och samma lägenhet i Stockholms södra förorter och misstänkte att de var utsatta för organiserad människohandel. Den förundersökningen lades senare ned, men spaningen ifråga ledde till de nu kritiserade avvisningarna.

En utlänning får avvisas om det finns skäl att tro att denne inte kommer att försörja sig på ett ärligt sätt. JO Hans-Gunnar Axberger vänder sig dock mot Stockholmspolisens tolkning av den aktuella paragrafen i utlänningslagen. ”Bestämmelsen bör i dag inte tillämpas på andra försörjningssätt än sådana som är rättsligen förbjudna. Tiggeri är inte i sig otillåtet enligt svensk lag, än mindre dagdriveri/…/ Iakttagelser av att de som tiggt föreställt handikapp förekommer visserligen. Uppgifterna om detta är dock opreciserade och inte direkt kopplade till någon av de avvisade individerna” skriver han i sitt beslut från den 28 juni.

Han är starkt kritisk till Stockholmspolisens agerande, eftersom det inneburit ”långtgående rättskränkningar av enskilda.” Däremot har han inte funnit något som visar att de avvisade särbehandlats för att de var romer.

Om avvisningarna är förenliga med de regler som gäller EU-medborgare, går JO inte närmare in på, men skriver att ”det torde vara svårt att utforma svensk utlänningslagstiftning så att EU-medborgare, som ägnar sig åt tiggeri av det slag som påvisats i detta ärende, får avvisas från Sverige.”