ANNONS:

ANNONS:

 
 


Polistidningen nummer 3 delades ut runt 14 juni. Nästa nummer når brevlådorna runt 6 september.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundets medlemsservice: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Polisyrket måste
tas på allvar

Lena Nitz, ordförande

 
 

 
 

Arkiv

”Fransk gränskontroll
bröt mot Schengen-anda”

Publicerad 2011-08-10

Aktuellt Det stred inte mot EU-lagen när fransk kravallpolis genomsökte tåg och återbesatte sina gamla gränskontroller för att stoppa tusentals tunisier från att komma in i Frankrike från Italien tidigare i år.

Däremot stred det mot andan i Schengenavtalets regler om den fria rörligheten inom EU. Det slog EU-kommissionen i början av augusti. 

Tusentals tunisier anlände till den lilla italienska ön Lampedusa under årets första månader, men eftersom de flesta av dem var fransktalande sökte de sig vidare mot Frankrike. Italien gjorde ingenting för att hindra dem, men de franska myndigheterna vägrade dem inresa och sände ett stort antal kravallpoliser för att få slut på flykten, vilket också lyckades.

 – Formellt sett bröt varken Frankrike eller Italien mot EU-lagstiftningen, men de bröt mot andan i EU:s Schengenavtal, avtalet om fri rörlighet mellan Schengenländerna, säger EU-kommissionären för EU:s inre säkerhet Cecilia Malmström.

Mot medlemsländernas vilja tänker hon se till att EU-kommissionen i september lyfter frågan om att skapa nya regler för hur staterna ska agera i liknande fall och hur de ska bevaka sina respektive gränser i framtiden.

Text: Bill Erlandsson