ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Budgeten:
Beredskapspolisen skrotas

Publicerad 2011-09-20

Aktuellt Regeringen vill lägga ner beredskapspolisen. Det är en av nyheterna i årets budgetproposition och en fråga som Polisförbundet har jobbat för i flera år.

Den särskilda beredskapspolisen har bara använts två gånger sedan den inrättades 1999 – efter orkanen Gudrun 2005 och i samband med fågelinfluensan 2006. En beredskapspolis har polisiära befogenheter, bär polisuniform och är beväpnad – men har till skillnad från den vanliga polisen bara fem veckors utbildning. Det är en av anledningarna till att Polisförbundet länge har drivit frågan att den bör avvecklas.
– Vi anser inte att beredskapspolisen behövs. Det handlar framförallt om att medborgarna ska veta att när de möter en polis med vapen och polisuniform, så är det en polis med riktig polisutbildning och inte en beredskapspolis med bara fem veckors utbildning, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

I samband med att budgeten presenterades den 20 september motiverade justitieministern förslaget bland annat med att ökningen av antalet poliser gör att det inte lägre finns något behov av beredskapspolisen. Pengarna som sparas på att den dras in kommer dock inte att komma polisen direkt till godo.

– Nej, på grund av förändrade finansieringsprinciper hade däremot Polisen själv fått finansiera beredskapspolisen från polisanslaget om beredskapspolisorganisationen hade funnits kvar, säger justitieminister Beatrice Ask i en skriftlig kommentar till Polistidningen.

Budgetpropositionen innehöll också bland annat ökade anslag till Säkerhetspolisen, på grund av självmordsattentatet i Stockholm 2010 och händelserna i Oslo den 22 juli, och en satsning på en stiftelse som delar ut ett pris i kriminologi. Något som däremot inte finns med i budgeten är en satsning på högskoleutbildning för poliser.

– Det är ansvarslöst av regeringen att inte rusta svensk polis inför framtida utmaningar genom att inte heller den här gången lägga fram ett förslag om en reformerad polisutbildning. En kvalitetssäkrad utbildning kopplad till forskning är en förutsättning för att öka polisens effektivitet, säger Lena Nitz.

Läs hela budgeten på www.regeringen.se

Mer kommentarer från Polisförbundet på www.polisforbundet.se