ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Stresshantering Kerstin Jeding

Det gäller att komma i kontakt med sin inre kompass, säger psykologen Kerstin Jeding. Illustration: Malin Hjorth

Bli inte snurrig av surret

Publicerad 2011-10-12

Må bra ”Alla kommer att tycka att du är lat!”
”Säg ja, annars slutar de fråga dig.”
Likt stränga säkerhetsvakter surrar allsköns varningar och andra stressande tankar i våra huvuden. Dem kan vi aldrig helt bli av med. Tricket är att inte ge dem för mycket makt.

Storgräl, olyckor eller andra prövningar är en del av livet. I och med det är även jobbiga känslor oundvikliga, framhåller psykologen Kerstin Jeding i boken 29 sidor mot stress.  Men budskapet är för den sakens skull inte att man passivt ska köpa läget.
”Att vara ledsen för att man inte är lycklig, att vara rädd för att bli rädd, att ha ångest för att man har ångest, det är lidande som det går att göra något åt” skriver hon.

tre verktyg
som underlättar

Acceptans. Villigheten att ha en tanke, känsla eller kroppsförnimmelse som ändå redan finns.

Decentrering. Att se att en tanke är bara är just en tanke.

Medveten närvaro. Att vara i nuet och betrakta situationen utan att värdera den.

Acceptans är ett av nyckelorden i boken, som bygger på terapiformen Acceptance and Commitment Therapy. Den går ut på att vi genom att acceptera en tanke eller känsla, som ändå redan finns, skapar en utgångspunkt för verklig förändring.
De som kommer i kontakt med metoden kan först tycka att den är förvirrande, berättar Kerstin Jeding.
– Den går emot det vi fått med oss om att smärta är något fel, något som ska bort. Även om alla vet att folk kommer att dö, är de ändå inte beredda på att det hör till att det gör ont i själen, säger hon.

Ett sätt att stå ut när negativa tankar plågar en kan vara att skapa distans till dem – att se att det faktiskt bara är tankar- hur hemska de än är. Det som känns hemskt behöver för den sakens skull inte vara farligt.
”Det är lättare att vara en person som just nu har känslan ångest och kroppsförnimmelsen hjärtklappning, än att uppslukas helt av sin ångest” skriver Kerstin Jeding.

Att vara här och nu, utan att blanda in vad som har hänt förut, eller vad som kan hända sedan, kan också göra problem mer hanterliga. Det räcker gott att tackla att man är sen till ett möte och de känslor det väcker, utan att man samtidigt slösar energi på att älta alla andra gånger man varit sen. Nuet är också det man kan påverka.

Trots att boken är liten till formatet väcker den stora frågor. För det gäller att komma i kontakt med sin inre kompass om man ska leva ett rikt liv, motgångar till trots.
-Det handlar om att försöka att vara den man vill vara, i stället för att uppfylla andras förväntningar, säger Kerstin Jeding.

Eva Schoultz

Svärta – en del av livet

På lång sikt fungerar det inte att ta bort, kontrollera eller undvika oönskade tankar, känslor och kroppsförnimmelser, menar stress- och sömnterapeuten Kerstin Jeding.
Hon betonar att det finns utrymme för en massa svärta i ett rikt liv. Det viktiga är att vi gör saker som betyder något för oss – och – att vi inte väntar på att känna oss mindre stressade eller på att bli friska innan vi lever det liv vi vill leva.
Kerstin Jeding har skrivit tre böcker med övningar mot stress, sömnbesvär och oro. Hennes metod bygger på ACT – Acceptance and Commitment  Therapy, som är en del av tredje vågens kognitiva beteendeterapi.