Demonstration för höjda löner

Publicerad 2011-10-05

Johan Svanestrand

Sergels Torg 5 oktober. Johan Svanestrand, ordningspolis på Södermalm, ledde protestaktionen ”No more peanuts”. Foto: Eva Schoultz

Aktuellt Poliser i yttre tjänst blir utskällda, hotade och bespottade.  Sena nätter följs av tidiga morgnar. Men det märks knappt i lönekuvertet. Det sade Johan Svanestrand vid manifestationen ”No more peanuts”.
Ett par hundra Stockholmspoliser hade tagit sig till Sergels Torg den 5 oktober för att delta i demonstrationen, som planerats via Facebook. Samtidigt samlades poliser på syskonmanifestationer i bland annat Göteborg, Malmö och Norrbotten.
– Jag ger mig inte in i debatten om löneskillnader i landet. Var och en av oss tjänar för lite, med tanke på det jobb vi utför, sade Johan Svanestrand bland annat i sitt tal.

Polisförbundets styrelse fanns på plats vid Sergels Torg, men deltog inte i själva demonstrationen.
– Det är ju våra medlemmar. Vi vill gärna höra vad de vill, sade Christer Palmkvist, en av ledamöterna.

Ida Andersson jobbar på ungdomsroteln i city, men hade flexat ut för att lyssna på Johan Svanestrand och följa honom till arbetsförmedlingen på Tunnelgatan. Där slussades poliserna in femtio i taget och fick information om hur man anmäler sig som arbetssökande. Men det var mest symboliskt. De flesta hoppas att arbetsvillkoren för poliser ska förbättras.

– Man känner ju en frustration. Jag har kollegor som jobbar treskift som tjänar mindre än städarna hos oss. Jag är jättestolt över mitt yrke, men skulle det dyka upp ett intressant jobb så skulle jag definitivt titta på det, sade Ida Andersson.

Här kan du läsa en debattartikel om bakgrunden till manifestationen, signerad Johan Svanestrand med flera. [1]

[1] Här kan du läsa en debattartikel om bakgrunden till manifestationen, signerad Johan Svanestrand med flera.: http://polistidningen.se/2011/10/svanestrand-peanuts/