ANNONS:

 
 
 
Polistidningen nummer 3 delades ut runt den 15 juni. Därefter kommer nästa nummer 9 september. Komplett ugivningsplan finns här.
 

Lenas ledare

"Brottsligheten
tar helt enkelt
inte semester"

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 
 

Arkiv

Så får poliser rätt hjälp

Publicerad 2011-10-12

Aktuellt Poliser kan bli polisanmälda när de gör ett ingripande, glömmer vapnet på toaletten eller visar polislegitimationen på fel plats vid fel tillfälle. Polistidningen reder ut när man kan få rättslig hjälp.
Den som är medlem i Polisförbundet har möjlighet att få stöd och hjälp i en sådan situation. En stor del av förbundets rättsliga hjälp går till att stötta poliser som har åtalats för brott i tjänsten. Det kan dels handla om råd och stöd från Polisförbundet lokalt och centralt, men också om ekonomiskt stöd för att anlita en advokat.
– När det gäller poliser som är misstänkta för att ha begått brott så ger vi normalt stöd om det har koppling till tjänsteutövningen. Vi följer förbundets stadgar, men gör en bedömning i varje enskilt fall, säger Emma Cronberg, ledamot i förbundsstyrelsen och ordförande för Polisförbundets rättsnämnd.

Emma Cronberg betonar att det är viktigt att den som blivit anmäld, eller riskerar att hamna i Personalansvarsnämnden av något annat skäl, agerar snabbt.
– Man börjar med att kontakta sin lokala förening eller förbundsområde som slussar ärendet vidare till förbundskansliet och eventuellt till rättsnämnden. Eftersom ärendet ska passera flera instanser gäller det att göra detta skyndsamt, för i vissa fall har man bara ett par veckor på sig att agera.