ANNONS:

 
 
 

Lenas ledare

"Vi ska inte ha
något A- och B-lag"

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
Aprilnumret delades ut runt 13 april. Nästa kommer nummer 3 den 15 juni.Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 

Arkiv

Forskning om brottsoffer prisas

Publicerad 2011-11-17

Aktuellt Det blir den holländske forskaren Jan van Dijk som får 2012 års upplaga av Stockholm Prize in Criminology. Han får priset för sitt arbete med den internationella brottsofferundersökningen ICVS (International Crime Victim Survey) som han arbetat med i över 20 år.

Undersökningen skiljer sig från den officiella brottsstatistiken genom att den även belyser de brott som inte kommer till polisens kännedom, skriver Brottsförebyggande Rådet i ett pressmeddelande i samband med tillkännagivandet av priset. Forskningen har också gjort det möjligt att jämföra utsattheten för brott och brottsoffers situation i olika länder. Sedan 1989 har mer än 300 000 människor i 78 länder deltagit i undersökningen.

En av slutsatserna från arbetet är att internationella jämförelser av brottsstatistik inte är tillförlitliga, eftersom anmälningsbenägenhet och sättet att föra statistik skiljer sig åt mellan olika länder. Det visar sig också att risken att bli utsatt för ett brott är förhållandevis liten i de flesta länder, men ändå upplever många människor att det är stor risk att bli utsatt för brott.

Priset delas ut på det årliga kriminologisymposiet i Stockholm i juni.