ANNONS:

 
Polistidningen nummer 3 delas ut runt den 15 juni. Därefter kommer nästa nummer 9 september. Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 

Lenas ledare

"Brottsligheten
tar helt enkelt
inte semester"

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

NYA ARTIKLAR

 

Arkiv

Italiensk polis samlar
in pengar till bensin

Publicerad 2011-11-08

Aktuellt De italienska polisfacken har startat en insamling bland allmänheten. Målet? Att få pengar till bensin till polisbilarna och försöka sätta stopp för neddragningarna för polisen på närmare 550 miljoner kronor.

Missnöjet har jäst länge inom den italienska poliskåren, men när regeringen nyligen presenterade budgetpropositionen som ska få ur landet ut den djupa krisen, kokade det över. Polisen tvingas spara närmare 550 miljoner kronor de närmaste två åren och detta sedan de senaste årens besparingar redan gjort det svårt för kåren att arbeta.

Tio polisfack organiserade då en protestdag, med en symbolisk pengainsamling bland allmänheten. Poliserna fanns i alla större städer med tomma bensindunkar som de bad om ekonomisk hjälp för att fylla på.

Bristen på pengar till bensin är nämligen det mest akuta problemet för italiensk polis. De flesta distrikt kommer att vara utan redan i början av december. I Rom och Milano räcker pengarna bara till början av november, sedan tvingas polisen dra in på bland annat patrullering.

Regeringen svarade på protesterna genom att börja diskutera möjligheten att ta bort besparingarna. Inrikesministern Roberto Maroni har föreslagit att delar av de 230 miljarder kronor som beslagtagits från maffian ska användas till de olika poliskårerna. Däremot blir det inga ökade anslag, och därför finns fortfarande ingen lösning på bensinbristen och ingen övertid kommer att betalas ut i år.

De tio polisfacken har nu även organiserat distribution av vykort, som allmänheten ska skicka till landets president för att protestera mot att polisen inte har råd att utföra sitt uppdrag. Det är första gången så många förbund gemensamt organiserat en större protest. De så kallade carabinieri, den poliskår som lyder under försvarsministeriet, deltog inte i protesten. Men deras intresseorganisation har gett kollegorna sitt stöd och har öppet kritiserat regeringen, vilket är ovanligt.

Kristina Wallin