Nordens första doktorandkurs i polisvetenskap nu avslutad

Publicerad 2011-12-19

Aktuellt Kortintervju med Rolf Granér, lektor på polisutbildningen i Växjö, som hållit i Nordens första doktorandkurs i polisvetenskap.

Hur har det gått?
– Vi hade avslutning nyligen så det har varit intensivt, men det har gått bra. Totalt har 31 studenter deltagit och 25 av dem har skrivit papers eller är på gång.

Vad är tanken med den här satsningen?
– Vi försöker stimulera polisvetenskap och forskning och det här är ett steg i den riktningen. Det finns ju runt om i Norden ett antal personer som doktorerar i frågor som rör polisen. Dessutom finns det många poliser som vill forska och de har också haft möjlighet att följa kursen. De föreläsningar vi trodde kunde ha ett allmänintresse gjorde vi till öppna föreläsningar.

Det har varit föreläsningar på norska och danska – hur har det fungerat?
– På doktorandnivå förväntas man klara det, men vi har fått en del synpunkter. Fast dansken som föreläste pratade en anpassad form av skandinaviska.

Blir det någon fortsättning?
– Ja, och det är redan några intresserade som har hört av sig. Om ett eller två år finns det nog underlag för en omgång till, men allt handlar om resurser. Liksom i Norge krävs högskoleutbildning av poliser för att vi skall få fart på polisforskningen i Sverige.