ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Bara storstadspoliser
får personligt laserskydd

Publicerad 2012-01-31

Aktuellt Du måste jobba i rätt del av landet för att få bästa skydd mot laserattacker. Så blir det när myndigheterna själva bestämmer om hur många laserglasögon de ska köpa in.
– Jag tycker självklart att alla poliser borde få ett eget par, säger Mikael Gelius, sakkunnig på RPS.

avsedda för presentationer

• Laserglasögonen skyddar bara under kort tid i samband med ett akut händelseförlopp. Alla poliser som får tillgång till laserglasögon utbildas under en halv arbetsdag.

• Poliser som riskerar att utsättas för optiskt ljus ska ha tillgång till skyddsutrustning enligt Arbetsmiljöverkets författningssamling (AFS 2009:07).

• Laserpekare köps i utlandet eller av importörer – ofta över nätet – och är avsedda som hjälpmedel vid presentationer.

• Införsel och innehav är lagligt. Polisen kan bara ingripa när någon använder en laserpekare brottsligt.

• Enligt en statlig utdelning (SOU 2011:18) bör de starkaste laserpekarna förbjudas. I bland annat Finland, Tyskland, Frankrike och Österrike är förbud redan infört.

• Grön laser bländar lättare än röd. Men risken för brännskador på näthinnan är lika stor.

• Kontakta läkare om du ser en fläck i synfältet några minuter efter att ha träffats. Gnugga inte ögonen eftersom hornhinnan kan skadas.

• Det finns en risk för ärrbildning och en blind fläck i synfältet.

Källor: Strålsäkerhetsmyndigheten, RPS, Arbetsmiljöverket.

Förra året skrev Polistidningen om hur poliser skadats i tjänsten efter att ha beskjutits med grön laser. Sedan dess har problemet ökat och i Stockholm rapporteras bland annat om så kallad ”Polisfishing” då polisen luras att rycka ut och sedan attackeras med laser.

Nu finns det ett beslut om att alla poliser som riskerar att utsättas för laserbeskjutning ska ha tillgång till skyddsglasögon och Rikspolisstyrelsen (RPS) har tecknat leveransavtal om 6 000 par. Men det är respektive myndighet som bestämmer hur många skyddsglasögon som slutligen ska köpas in.

I Stockholm, Skåne och Västra Götaland får alla poliser i yttre tjänst egna glasögon som en del av den personliga utrustningen. Men i övriga landet har polismyndigheterna valt billigare lösningar.
– Behovet skiljer sig mycket åt mellan storstäderna och landsbygden, säger Mikael Gelius, polis och sakkunnig åt Rikspolisstyrelsen(RPS).
Flera myndigheter har valt att förse varje fordon med två glasögon istället för att köpa in personlig skyddsutrustning. Enligt Mikael Gelius är det ingen bra lösning. Utrustning som ingen har personligt ansvar för går snabbt sönder.
– Man måste byta oftare, så jag tror inte att myndigheterna tjänar så mycket pengar på att inte köpa glasögonen till all yttre personal.

Dessutom uppstår problem när poliser med synproblem måste använda laserskydd.
– Det kan ta lite tid att ta på skyddsglasögonen. Vitsen är ju att skyddet åker på snabbt. Jag tycker självklart att alla poliser borde få ett eget par skyddsglasögon, säger Mikael Gelius.

Laserbeskjutningar är ett stort problem i Skåne, konstaterar Kaj Svensson, huvudskyddsombud Polisförbundet Skåne. Det var här som de första fallen rapporterades. Närheten till kontinenten, där många laserpekare säljs, spelar in. Kaj Svensson berättar att två skånska poliser har fått permanenta ögonskador efter att ha träffats av grön laser.

– Vi är glada över att äntligen få skydd. Det är verkligen på tiden, något som vi efterlyst länge, säger han.