ANNONS:

 

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 2. Den delas ut i april till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

I kriser står poliskåren för trygghet

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Bengt Svenson vill gallra
bland polisens alla uppdrag

Publicerad 2012-02-28

Aktuellt Rikspolischefen Bengt Svenson vill att polisen ska kunna fokusera mer på att minska brottsligheten. Därför föreslår han att en rad uppgifter flyttas över till andra myndigheter eller till kommunerna, skriver Dagens Nyheter.

Uppdragen som Bengt Svenson ifrågasätter

  • Ansvaret för omhändertagna berusade
  • Omhändertagande av djur
  • Viss tillståndsgivning
  • Inspektioner av farliga istappar
  • Inspektion av hotell och pensionat.
  • Hittegodshanteringen.
  • ”Onödiga” handräckningsuppdrag

Källa: Dagens Nyheter
28 februari

UPPDATERAD 2012-02-29. Utfärdande av pass hör till uppgifter som han anser någon annan instans borde sköta.
Hanteringen av hittegods är en annan syssla han ifrågasätter.
– Jag tycker att man borde utreda om hantering av hittegods ska vara en polisiär uppgift. Att polisen har en liten nytta av det behöver inte hindra att någon annan kan göra det, säger Bengt Svenson enligt DN.

Handräckningsärenden, när andra myndigheter eller kommuner begär hjälp med transporter, är en allt mer resurskrävande uppgift.
– Polisen är i vissa delar av landet en stor taxirörelse där vi skjutsar personer fram och tillbaka i Sverige. Vi får ofta avbryta planerade uppgifter för att utföra dessa uppdrag – och det är inte alls bra, úppger Bengt Svenson till DN.

I en faktaruta till den artikeln står också att Bengt Svenson vill bli av med tillståndgivning när det gäller demonstrationer. Den uppgiften dementeras senare på polisen.se. ”Polisen bör fortsatt hantera dessa tillstånd” står det.

Polisförbundet delar på flera punkter Bengt Svensons uppfattning. Förbundet har också tidigare fört fram att omhädertagande av berusade inte längre är en polisiär uppgift, skriver man i en kommentar.

”Vi har inte den kompetens och utbildning som krävs för att ta hand om de personer som är i behov av vård.”