Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut runt den 6 december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Firandet dröjer …

Lena Nitz, ordförande

 
 

 
 
 

Arkiv

Lönenämnd avgör löner i norr

Publicerad 2012-03-15

Aktuellt Nu är polisernas löner klara i de flesta av landets polismyndigheter. I stort sett enligt tidtabellen i avtalet som RPS och Polisförbundet slöt i höstas.

I alla polismyndigheter utom två hade fack och arbetsgivare nått fram till

avtalet

I det övergripande avtalet för landets poliser (RALS/Polis 2010-2012) står det att fack och arbetsgivare i polismyndigheterna skulle ha kommit överens om nya löner senast den 31 januari 2012. Om man inte var överens då skulle man få hjälp av Polisförbundet centralt och Rikspolisstyrelsen för att lösa frågan senast den 29 februari. Därefter lämnas frågan över till en lönenämnd med opartisk ordförande som beslutar om lönerna senast den 31 mars.

en överenskommelse om polisernas nya löner när februari månad var slut. På några håll var man tvungen att kalla in extra stöd i form av en gemensam delegation från Polisförbundet och RPS för att komma överens. I Uppsala bidrog det till att frågan var löst och polislönerna klara före deadline.

I Västernorrland och Norrbotten nådde man dock inte ända fram. Där har man nu kallat in en lönenämnd med opartisk ordförande. Nu är det nämnden som avgör hur lönemedlen ska fördelas där.

– Lönenämnden ska ta hand om båda parternas yrkanden och försöka nå ett resultat. Det fack och arbetsgivare redan har kommit överens om ligger fast. Till exempel om man beslutat att alla polisassistenter ska tjäna minst som den nya ingångslönen, eller sådant som man kommit fram till i lönesättande samtal, förklarar Bengt Sundberg, tf förhandlingschef på Polisförbundet.