ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Studenter sågade
polisens värdegrund

Publicerad 2012-03-23

Aktuellt Polisens värdegrund hade svagt stöd bland en grupp polisstudenter som forskaren Malin Sefton följde 2010, enligt en färsk artikel.

doktorand

Malin Sefton är doktorand i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet och en av deltagarna vid förra årets doktorandkurs i polisvetenskap vid polisutbildningen i Växjö.

Artikeln heter ‘Sunt förnuft’ som normaliserande konstruktionsredskap i polisstudenters tal om Polisens värdegrund.

Den är publicerad i Lied, S. & Osbeck, C. (Red), Religionsdidaktisk arbeid pågår. Religionsdidaktikk i Hamar och Karlstad.

När hon diskuterade värdegrunden med studenterna rabblade de ledorden: ”engagemang, effektivitet och tillgänglighet”. Samtidigt uttryckte de flesta att arbetet med att ta fram en värdegrund varit onödigt.
”Alltså det är bara tre ord på ett papper för att … eh Bengan (Rikspolischef Bengt Svenson) ska kunna stå i media och säga att vi arbetar efter den.” Så sa en av de 45 studenterna, som gick fjärde terminen på Polishögskolan i Solna när Malin Sefton träffade dem.
Även om några ansåg att det finns poänger med en nationell värdegrund, var de flesta kritiska.

Vad är då värdegrund? frågade Sefton.
Svaren kom snabbt: ”sunt förnuft”.
”Den lilla klick som inte besitter sunt förnuft, vilket det finns en del, då räcker det inte att be nån … välbetald snubbe skriva tre fina ord på ett papper” sade en student.
På frågan vad sunt förnuft är dröjde responsen.

Malin Sefton återger spridda svar om allas lika värde och att alla ska behandlas lika. Det fanns också resonemang om att man kan beskriva någon som ”neger” på polisradion, eftersom ”alla” ändå vet att rasism är fel och att man därför inte menar något illa med ordvalet.
Malin Sefton tycker att flera av resonemangen haltar.
– Sunt förnuft kan användas för att legitimera vilken åsikt som helst. Det är svårt att argumentera emot, säger hon till Polistidningen.

Handlar inte ”sunt förnuft” om att allt inte går att bestämma på förhand. Att man som polis förväntas göra rimliga bedömningar i en komplex situation?
– Det är säkert så man menar – att man måste kunna tillämpa regler, som inte kan vara för exakta, eftersom man då blir låst.
Problemet med uttrycket kvarstår ändå, påpekar Malin Sefton. För säger ”sunt förnuft” exempelvis att man ska behandla alla lika – eller – är det sunt förnuft att behandla alla efter deras förutsättningar?