ANNONS:

 

 

Ordförandeord

Om vikten av att agera i tid

Lena Nitz, ordförande

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 

 
 

Arkiv

Stockholmspolisen anmäls
för agerande vid läktarbråk

Publicerad 2012-05-24

Aktuellt Anmälningarna strömmar in till JO* angående polisens agerande på Söderstadions läktare den 18:e maj.

Det var under en match i superettan mellan Hammarby och Assyriska som någon kastade in ett föremål på planen, vilket ledde till bråk inom Hammarbyklacken. När polisen ingrep stoppades matchen tillfälligt. Filmklipp av händelsen har lagts upp på Youtube och där framgår att stressade poliser sprutade pepparsprej i ansiktet på bland andra Sebastian Kuijpens, som är ordförande för Bajen Fans.

Enligt supportrarna hade situationen börjat lugna ner sig när polisen tog sig upp på läktaren. ”Poliserna springer in med dragna batonger och slår på folk som inte har någonting att göra med bråket”, skriver en av dem som anmält händelsen.

24 maj hade 75 anmälningar nått JO, men eftersom de rör samma händelse behandlas de som ett enda ärende. Till anmälarna hör Hammarby Fotboll.
Klubben vill även se över sitt eget agerande och har anmält sig själva till Arbetsmiljöverket.

Stockholmspolisen ger i ett pressmeddelande sin syn på det inträffade. Där står bland annat att händelsen är rubricerad som våldsamt upplopp och att även anmälningar om våld mot tjänsteman är upprättade.
”Vid denna typ av händelse när polisen tvingas använda våld mot en folksamling som med förenat våld går till angrepp kan oskyldiga tyvärr drabbas. Detta är självklart något som polisen beklagar.
Har någon råkat illa ut bör han eller hon anmäla så det hela kan utredas.”

*justitieombudsmannen