ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 5. Den delas ut i oktober till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

”Därför ska vi bli mer aktiva inom kriminalpolitiken”

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

”Äntligen upprättelse”

Publicerad 2012-06-25

Aktuellt Ett ingripande på fritiden blev Willy Holmqvist sista. Han blev svårt misshandlad och efter många om och men klassades sviterna av detta som en arbetsskada. Nu har han fått full ekonomisk kompensation för det inträffade.

Willy Holmqvist var anställd på länskommunikationscentralen i Kalmar 2001, när händelsen inträffade som innebar slutet på hans polisiära bana. Minnena är lite grumliga – inte bara för att det hunnit gå elva år, utan också på grund av det kraftiga våld hans huvud utsattes för.
– Men jag minns att jag låg där på marken och tänkte att det här överlever jag aldrig, säger han.
Två unga män, vars nattliga förehavanden han ifrågasatt, överöste honom med sparkar och slag. Willy Holmqvist överlevde, men skallbenet var spräckt. Kronisk huvudvärk hör till de symptom han har fått leva med sedan dess.

Någon ansvarig för misshandeln greps aldrig. ”Spaningsuppslag saknas” blev sista orden i det ärendet.  Själv blev han sjukpensionär.
2005 träffade Willy Holmqvist Hans Olsson, som är ombudsman på Polisförbundet, i en annan fråga. När han fick höra Willys berättelse gjorde han bedömningen att han råkat ut för en arbetsskada.
– Vi poliser har ju en skyldighet att gå i tjänst när vi ser någonting, säger Hans Olsson.

En process inleddes och efter ett par års förhandlingar beviljade Försäkringskassan Willy Holmqvist livränta. Efter ytterligare några vändor gick de även med på att betala handikappersättning.
-Det var en kamp att få dem att förstå ingripandeskyldigheten. De ifrågasatte bland annat om det misstänkta beteendet innebar en sådan störning av allmän ordning att ingripandet var befogat, berättar Ulf Lejonklou på LO-TCO rättsskydd, som drivit ärendet.

Willy Holmqvist har hunnit bli 62 år och nu, våren 2012, har även AFA-försäkring betalat ut ersättning till honom, pengar som ska täcka inkomstförluster, inklusive ob och övertid.
-Det känns som att jag äntligen har fått upprättelse. Jag är så tacksam för den hjälp jag fått från Polisförbundet, säger Willy Holmqvist.