Annons
Annons

”Liten” insats när stolthet
och fördom intog huvudstaden

30 augusti 2012, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Godiac

450 poliser deltog i kommenderingen kring en antiislamistisk demonstration och Prideparaden i Stockholm i augusti. Det var en förvånansvärt liten polisstyrka, med tyska mått mätt, säger polisforskaren Martina Schreiber.

Lördagen den 4 augusti pågick en rad evenemang i Stockholm, däribland Prideparaden, en antiislamistisk demonstration och en eritreansk festival. På plats fanns även europeiska forskare och polischefer, som studerade polisens insats. Foto: Godiac

450 poliser deltog i kommenderingen kring en antiislamistisk demonstration och Prideparaden i Stockholm i augusti. Det var en förvånansvärt liten polisstyrka, med tyska mått mätt, säger polisforskaren Martina Schreiber.

Fokuserar på dialog

Ett gemensamt europeiskt synsätt för hur polisen ska hantera demonstrationer genom dialog, kommunikation och öppenhet. Det är målet med forskningsprojektet Godiac, som leds av Rikspolisstyrelsen.

Övriga deltagarländer är Danmark, Storbritannien, Tyskland, Spanien, Portugal, Cypern, Österrike, Slovakien, Ungern, Rumänien och Nederländerna.

Projektet finansieras till 70 procent av EU och till 30 procent av Rikspolisstyrelsen.

Slutrapporten presenteras i vår, i samband med en stor konferens.

Källa: Polisen.se

Hon leder en grupp europeiska forskare och polischefer, som studerade händelseförloppet vid Norra Bantorget, där antiislamister och motdemonstranter hölls isär av en mur av poliser. Fältstudien av samspelet mellan polis och demonstranter och demonstranter emellan var en del av ett projekt kallat Godiac, som ska ta fram ett europeiskt förhållningssätt för att hantera demonstrationer.

Martina Schreiber.

– Huvudsyftet är att finna goda exempel. Men om vi ser något vi inte förstår eller som vi uppfattar som problematiskt så noterar vi det i vår rapport, säger Martina Schreiber, som är tysk, men arbetar vid polisakademin i Nederländerna.

Kommenderingen den 4 augusti omfattade en rad parallella evenemang, som tillsammans klassades som en särskild händelse. Poliser var inlånade från såväl Västra Götaland som Skåne. Dessutom fanns dialogpoliser från Danmark på plats, för att stötta hanteringen av danska aktivister.
Vid Norra Bantorget såg forskarna när antirasister tände fyrverkerier, inifrån folkmassan.  I tumultet träffades en polis av ett knallskott, nära örat. Enligt biträdande kommenderingschefen Carina Lennquist har han ändå hörseln i behåll, tack vare sina nya hörselkåpor.  En motdemonstrant blev biten av en polishund och 13 personer greps.

Polisen hade tre övergripande mål med kommenderingen:  Att sammankomsterna skulle kunna hållas, att Pridetåget skulle gå ostört och att olika motståndargrupper inte skulle konfronteras med varandra.
– Vi lyckades med det, men man ska vara ödmjuk. Det var ganska kaotiskt ett tag, säger Carina Lennquist.

Forskarlagets iakttagelser och intervjuer sammanställs nu.  Senare i höst väntas rapporten bli klar och Martina Schreiber vill i nuläget inte uttala sig om sina intryck av polisens insats.
– Men jag kan konstatera att man faktiskt kan hantera ett sådant evenemang, utan tusentals poliser.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst