ANNONS:

 

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 2. Den delas ut i april till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

I kriser står poliskåren för trygghet

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Ökade anslag och krav på bättre resultat

Publicerad 2012-09-20

Aktuellt I budgeten för 2013 ökar regeringen polisens anslag med 360 miljoner. Bland annat kommer 50 miljoner per år att vikas för genomförandet av polisens omorganisation. Samtidigt vill regeringen att polisens resultat ska bli bättre.

– Verksamhetsmålen ligger fast, alla ska ju inte bära flyttkartonger, säger justitieminister Beatrice Ask.

budgetpropositionen

Rättsväsendets totala anslag för 2013 uppgår till cirka 39 miljarder kronor.

Av detta viks 20,536 miljarder till Polisen. Det är en ökning med 360 miljoner kronor.

Säkerhetspolisens anslag blir 1,064 miljarder. (+42 Mkr)

Ekobrottsmyndigheten får 525 miljoner kronor.

Källa: www.regeringen.se

I budgeten står att landets 21 polismyndigheter ska slås samman till en myndighet den 1 januari 2015. Regeringen konstaterar att omorganisationen kommer att föra med sig stora omställningskostnader. Därför öronmärks 50 miljoner 2013 och lika mycket 2014 för att omorganisationen ska gå att genomföra. Från och med 2015 vill regeringen skjuta till 40 miljoner per år för att slutföra förändringsarbetet.

Enligt förslaget till omorganisation som presenterades under våren beräknas genomförandet inklusive omställningskostnader gå på 230 miljoner.

Justitieminister Beatrice Ask är övertygad om att resultatet av omorganisationen kommer att bli bra. Hon tror att det går att kombinera målen om bättre resultat med den största organisationsförändringen för svensk polis sedan 1965.

– Verksamhetsmålen ligger fast, alla ska ju inte bära flyttkartonger, säger hon.

Samtidigt är Beatrice Ask medveten om svårigheterna som väntar.

– Att säkert säga hur mycket det kommer att kosta går naturligtvis inte. Men andra stora förändringar, till exempel av Skatteverket, har gått mycket smidigt, säger hon och fortsätter:

– Till de som är oroliga vill jag säga att jag tror att det kommer att bli roligare och bättre att vara polis i framtiden. Mycket av det som varit frustrerande för svensk polis slipper vi i och med omorganisationen.

I propositionen nämns inte några planer på en akademisk utbildning för poliser. Enligt tidigare besked ska ett beslut presenteras någon gång under året.

– Och så kommer det att bli, att utbildningen inte nämns nu har ingen betydelse, säger Beatrice Ask.

Men Polisförbundets ordförande Lena Nitz anser att det är en signal om att som att förslaget om en akademisk polisutbildning är på väg att vattnas ur.
– Regeringen anser sig satsa på rättsväsendet och polisen. Men fortfarande får vi ingen riktig högskoleutbildning för poliser, säger Lena Nitz.