ANNONS:

 
Polistidningen nummer 3 delas ut runt den 15 juni. Därefter kommer nästa nummer 9 september. Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 

Lenas ledare

"Brottsligheten
tar helt enkelt
inte semester"

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 
 

Arkiv

Fransk polis skakad
av korruptionsmisstankar

Publicerad 2012-10-12

Aktuellt Just nu skakas poliskåren i Frankrike av flera korruptionshistorier. Orimliga krav på resultat och för lite vidareutbildning ökar riskerna för övertramp, anser polisfacken.

I mitten av september greps sju poliser i Lyon. De misstänktes ha skyddat en kriminell familj för att själva kunna köpa hushållsmaskiner och mobiltelefoner till låga priser.

Bara ett par veckor senare upplöste inrikesministern Manuel Valls en hel brigad i Marseilles norra förorter. Det är ett 30-tal poliser som anklagas för att ha behållit delar av de beslag de har gjort vid ingripanden. Visar sig anklagelserna berättigade riskerar vissa av dem upp till 20 års fängelse.

Den upplösta brigaden är en så kallad BAC, brigade anti-criminalité,
vars främsta uppgift är att göra specialinsatser, ofta i utsatta kvarter.
Alphonse Giovannini från fackförbundet Unité Police har tidigare arbetat inom en BAC i Paris.

– De använder ibland metoder som är på gränsen för det tillåtna. Därför kallas de för cowboys, säger han.

Brigaderna bildades 1994, men fick en starkare roll under den förre presidenten Nicolas Sarkozy. I dag hävdar kritiker att polisen har avskärmat sig från invånarna i de utsatta kvarteren.  Flera polisfack anser också att risken för övertramp har ökat i och med att man införde nya, orimliga resultatkrav under den förre presidenten. Det vill säga: poliser kan få högre lön om de gör fler ingripanden. Den nye inrikesministern har lovat att slopa systemet.

– Ett annat problem är att vi behöver mer vidareutbildning, inte minst kring psykologi och etik, säger Alphonse Giovannini.

Han beskriver stämningen i poliskåren i Marseille som mycket ansträngd:

– Det är ju en obetydlig minoritet som fuskar, men det här kastar en skugga över oss alla.  Samtidigt är det bra att visa att även vi utsätts för hård granskning.

Alphonse Giovannini betonar att kollegorna ska betraktas som oskyldiga tills motsatsen har bevisats.

 

Anna Trenning-Himmelsbach