ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

”Folk hamnar direkt i frysen”

Publicerad 2012-11-19

Aktuellt En polis som blir anmäld hamnar ofta på undantag, vad gäller löneutveckling och möjlighet att söka tjänster. Det här är en process som Polisförbundet i Skåne skaffat sig insyn i, berättar Kajsa Wigström, som är fackets utsända i arbetsrättsfrågor.

Kajsa Wigström

Ålder: 34 år.

Fackligt uppdrag: Ledamot i Förbundsområde Skånes styrelse.

Arbete: Anställd på länskrim. Facklig 1,5 dag/vecka.

Bor: I Malmö.

Vad är det ni gör?
– Många gånger glömmer arbetsgivaren bort principen att man är oskyldig tills motsatsen har bevisats. Den tycks inte gälla poliser. Folk hamnar direkt i frysen och plockas inte alltid ut trots att de har blivit friade. De får till exempel inte kompensation för missad löneutveckling per automatik. Det är bland annat här vi ligger på.

– Även om det nästan ingår i jobbet att någon gång bli anmäld så mår många dåligt. Det känns nog bra då att den fackliga organisationen berättar för den som är föremål för en arbetsrättslig utredning vad som gäller och talar om att vi är med på hela resan.

Förbundsområde Skåne

Antal medlemmar: 2 360

Antal förtroendevalda: 13 i förbundsområdesstyrelsen, sex sektionsstyrelser. Sammanlagt cirka 150 personer.

Ordförande: Stefan Olsson

Vilken är din roll?
– Jag är ansvarig för de här frågorna i Polisförbundet i Skåne och varje måndag deltar jag i en träff med arbetsgivaren där vi går igenom alla arbetsrättsliga ärenden.

– Ibland undrar folk ”Hur kan du hålla den här personen om ryggen?”, men det är inte det jag gör. Det handlar om att bevaka att det går rätt till. Ibland är avsked det rätta, men arbetsledarna är väldigt påverkbara av det massmediala trycket. De vill gärna säga att den här polisen ska ner i källaren och inte ha med människor att göra. Då är det svårt för medlemmen att få en rättvis granskning, även om anklagelsen är uppåt väggarna.

Vilken är den största svårigheten?
– Att få till stånd en verklig förändring, så att fler arbetsledare tacklar problem i tid. I stället blir de en jättesnöboll och det kan vara svårt att bevisa att polisens misskötsamhet bottnar i att arbetsledningen har brustit.