ANNONS;

ANNONS:

 


Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut runt den 6 december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Firandet dröjer …

Lena Nitz, ordförande

 
 

 
 
 

Arkiv

Framgångsrikt arbete
mot skimning i Skåne

Publicerad 2012-11-22

Aktuellt Skimningen i Malmö var världsomfattande, men är nu tillbakatryckt på grund av polisens satsning och ny teknik. Samtidigt filar brottslingarna på nya angreppssätt mot bankterminalerna.

Fakta skimning

• Vardagligt ord för kreditkortsbedrägeri då någon olovligen använder en speciell avläsare för att kopiera innehållet i magnetremsan på ett kreditkort.

• Informationen som har kopierats kan bedragaren därefter föra över på ett annat kort.

• Ytterligare en variant av skimning är då bedragare monterar en elektronisk apparatur på en uttagsautomat. Apparaten läser av kortinnehållet samt det kodade numret på kortet. Därefter tillverkar bedragaren ett fullt användbart falskt kort.

Källa: Nationalencyklopedin

I Malmö var skimning ett accelererande problem under 2000-talets första decennium. Sedan satsade polisen extra och förlade sin nationella skimningresurs till Malmö.

– London var värst och Malmö på tredje plats, men det är svårt att säga exakt. Vi fick höra det i samband med ett möte i Danmark. Faktum kvarstår, i Malmö är problemet en västanfläkt jämfört med hur det var för ett par år sedan, säger polisinspektör Jörgen Bengtsson, Malmöpolisens sakkunnige i skimningsfrågor.

I USA och England jämställs skimningsbrottet ibland med identitetsstölder. I Sverige är definitionen snävare och används ofta synonymt med ordet kontokortsbedrägeri. Enligt Jörgen Bengtsson har många av de mest framgångsrika skimmarna koppling till länder i Östeuropa. En teori är att det en gång var säkerhetstjänsterna i kommunistblocket som utvecklade teknikerna för att attackera bankterminaler.

Efter att betalkorten i Europa försetts med chip är USA, som håller fast vid det gamla systemet, ny måltavla. Men om ett par år kommer chip också att införas i USA, och det får direkta konsekvenser för Sverige.
– Då kommer de kriminella nätverken att göra allt för att knäcka chipen och när det är gjort ökar förmodligen skimningen i Sverige igen, säger Jörgen Bengtsson.