ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Framgångsrikt arbete
mot skimning i Skåne

Publicerad 2012-11-22

Aktuellt Skimningen i Malmö var världsomfattande, men är nu tillbakatryckt på grund av polisens satsning och ny teknik. Samtidigt filar brottslingarna på nya angreppssätt mot bankterminalerna.

Fakta skimning

• Vardagligt ord för kreditkortsbedrägeri då någon olovligen använder en speciell avläsare för att kopiera innehållet i magnetremsan på ett kreditkort.

• Informationen som har kopierats kan bedragaren därefter föra över på ett annat kort.

• Ytterligare en variant av skimning är då bedragare monterar en elektronisk apparatur på en uttagsautomat. Apparaten läser av kortinnehållet samt det kodade numret på kortet. Därefter tillverkar bedragaren ett fullt användbart falskt kort.

Källa: Nationalencyklopedin

I Malmö var skimning ett accelererande problem under 2000-talets första decennium. Sedan satsade polisen extra och förlade sin nationella skimningresurs till Malmö.

– London var värst och Malmö på tredje plats, men det är svårt att säga exakt. Vi fick höra det i samband med ett möte i Danmark. Faktum kvarstår, i Malmö är problemet en västanfläkt jämfört med hur det var för ett par år sedan, säger polisinspektör Jörgen Bengtsson, Malmöpolisens sakkunnige i skimningsfrågor.

I USA och England jämställs skimningsbrottet ibland med identitetsstölder. I Sverige är definitionen snävare och används ofta synonymt med ordet kontokortsbedrägeri. Enligt Jörgen Bengtsson har många av de mest framgångsrika skimmarna koppling till länder i Östeuropa. En teori är att det en gång var säkerhetstjänsterna i kommunistblocket som utvecklade teknikerna för att attackera bankterminaler.

Efter att betalkorten i Europa försetts med chip är USA, som håller fast vid det gamla systemet, ny måltavla. Men om ett par år kommer chip också att införas i USA, och det får direkta konsekvenser för Sverige.
– Då kommer de kriminella nätverken att göra allt för att knäcka chipen och när det är gjort ökar förmodligen skimningen i Sverige igen, säger Jörgen Bengtsson.